ENIGMATIKA i druge zavrzlame
Da biste uzeli učešće u radu foruma, morate biti prijavljeni, a ako niste registrovani najpre se registrujte. Hvala.
ENIGMATIKA i druge zavrzlame

Forum za enigmatiku, logiku i zabavu
 
PrijemKalendarGalerijaČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 UGOVOR I PRAVILA IGRE (obavezno pročitajte)

Ići dole 
AutorPoruka
Kontrolor
Admin
avatar

Broj poruka : 12018
Datum upisa : 19.06.2009
Godina : 63
Lokacija : Požarevac

PočaljiNaslov: UGOVOR I PRAVILA IGRE (obavezno pročitajte)   Pon 8 Nov 2010 - 21:30

SKREBLOVKA on-line
Igra pod nazivom SKREBLOVKA onlajn, koncipirana je na kombinaciji osnovnih opštih pravila igara skrebl (scrabble) i kvizovka, donekle izmenjenim i prilagođenim uslovima igre preko interneta. Mogućnost učešća, način igre i odnos između učesnika, definisani su Ugovorom, čiji su sastavni deo Tehnička pravila i uputstva, i Pravilima igre.


UGOVOR
Skreblovka onlajn je nezavisna internet igra nastala u okviru sajta ENIGMATIKA i druge zavrzlame, i kao takva predstavlja autorsko delo i vlasništvo administratora sajta.

Ovim Ugovorom definisan je odnos između vlasnika igre Skreblovka onlajn i igrača koji posebnom prijavom prihvata odredbe Ugovora, Tehnička pravila i uputstva kao i Pravila igre.

Posebnim obrascem na stranici 'skrebl/kvizovka', igrač se prijavljuje pod izabranim imenom (nick, nadimak), a vlasnik igraču u najkraćem roku, imejl porukom dostavlja adresu web stranice sa igrom i uvršćuje ga na spisak za omogućavanje pristupa. Igrač se obavezuje da adresu neće prosleđivati drugim licima.

Vlasnik igre ima pravo arhiviranja IP adrese sa koje se igrač prijavljuje, i obavezuje se na čuvanje tajnosti podataka (IP adrese, e-maila i sl.).

Igrač prijavom prihvata Tehnička pravila i uputstva koja su sastavni deo ovog Ugovora kao i Pravila igre 'skreblovka onlajn'. U slučaju nepoštovanja Ugovora i Tehničkih pravila, igraču može biti uskraćen pistup igri.

Ugovorne strane prihvataju da je Ugovor punovažan u elektronskoj formi, a njegov sadržaj je javan i dostupan na stranicama foruma sajta u posebnoj temi ’Skreblovka’. Sadržaj Ugovora je podložan promenama koje moraju biti objavljene na forumu, u istoj temi gde i sam Ugovor.

_________________
http://enigmatika.webs.com/

Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!


Poslednji put izmenio Kontrolor dana Čet 25 Nov 2010 - 0:35, izmenio ukupno 13 puta
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://enigmatski-forum.serbianforum.info
Kontrolor
Admin
avatar

Broj poruka : 12018
Datum upisa : 19.06.2009
Godina : 63
Lokacija : Požarevac

PočaljiNaslov: TEHNIČKA PRAVILA I UPUTSTVA   Pon 8 Nov 2010 - 21:40


TEHNIČKA PRAVILA I UPUTSTVA

Igra Skreblovka onlajn se odvija preko Gugl dokumenta i zasniva se na mogućnosti ’uređivanja’ istog od strane svih prijavljenih učesnika. Stoga su učesnici u obavezi da se sa pažnjom odnose prema elementima igre i obavezuju se da ih neće menjati (izuzev u delu koji omogućava sam tok igre).

’Garnituru’ za igru Skreblovka onlajn čine:

· tabla dimenzija 15x15 sa posebno obeleženim bonus poljima,
· prostor sa skrivenim slovima za ’izvlačenje’,
· tabela za evidenciju odigranih reči i rezultata, kao i utrošenog - preostalog vremena,
· ’legenda’ sa prikazanim vrednostima slova,
· prostor (parking) za odlaganje miševa (kursora),

Tabla
: tabla za igru je dimenzija 15x15. Na tabli postoje ’premijum polja’ označena različitim bojama, koja umnožavaju vrednost slova ili odigrane reči.
- žuto polje udvostručava vrednost slova koje se postavi na njega,
- zeleno polje tri puta uvećava vrednost postavljenog slova,
- crveno polje umnožava vrednost postavljenog slova četiri puta,
- plavo polje duplira vrednost reči koja prelazi preko njega, a ako reč zahvata 2 plava polja, njena osnovna vrednost se množi sa 4,
- premijum polja se mogu koristiti samo jednom,
- centralno polje na tabli je obojeno narandžastom bojom kao znak da prva reč mora preći preko njega i ono nije premijum polje.
Prostor sa slovima: slova za igru se nalaze na sivoj površini veličine 8x15. Na 115 polja nalaze se slova, a preostalih 5 su džokeri označeni znakom pitanja (?).Slova su ’skrivena’ tako što su obojena istom bojom kao i pozadina, a njihovo ’izvlačenje’ sastoji se u bojenju ’bojom igrača’ u skladu sa Tehničkim pravilima igre. Za pripremu prostora sa slovima zadužen je organizator – domaćin takmičenja.

VREDNOST I ZASTUPLJENOST SLOVA

slovo
vred.
zast.

slovo
vred.
zast.

slovo
vred.
zast.

slovo
vred.
zast.

slovo
vred.
zast.


A
1
10

E
1
9

L
2
4

P
2
4

F
5
1


B
2
3

Ž
5
1

Lj
5
1

R
1
5

H
5
1


V
2
4

Z
3
3

M
3
3

S
1
5

C
3
3


G
3
3

I
1
9

N
1
5

T
1
5

Č
4
2


D
2
3

J
2
4

Nj
3
3

Ć
4
2


6
1


Đ
5
1

K
2
4

O
1
8

U
1
6

Š
4
2
Među slovima nalazi se i 5 džokera označenih znakom pitanja (?), a njihova vrednost u igri odgovara vrednosti slova koje zamenjuju.

Tabela: na desnoj strani ekrana nalazi se tabela za evidenciju odigranih reči i vrednosti poteza kao i utrošenog odnosno preostalog vremena. Kolone ’uk’ (ukupno) i one za evidenciju vremena sadrže obračunske formule i u njih se ne sme ništa upisivati.
Legenda: ispod table za igru nalazi se legenda u kojoj je prikazana vrednost slova prema kojoj se vrši obračun vrednosti odigrane reči. Slova su grupisana po istoj vrednosti.
Parking: ispod površine sa slovima, zelenom bojom označena su polja za odlaganje miševa (kursora), kako isti ne bi ometali protivnika u igri.

Poseban sadržaj stranice, koji omogućavaju gugl dokumenti, je padajući ’čet-boks’ na desnoj strani ekrana, preko koga se odvija sva neophodna komunikacija (sa četovanjem ne treba preterivati kako ne bi dolazilo do 'propuštanja' poruka sa reklamacijama).

NAČIN IGRE
Igrači u dogovoreno vreme ’dolaze’ na web stranicu sa igrom, preko dobijenog linka (poželna je prijava gugl nalogom). Pre početka partije igrači upisuju svoje ime u predviđeni prostor pored table za igru, a iznad tabele za evidenciju poteza, rezultata i vremena, imena se ispisuju automatski. Igrači su označeni crvenom i plavom bojom, a prvi na potezu je crveni igrač. Oba igrača 'izvlače' i upisuju pored svog imena po 9 slova, a 'plavi igrač' upisuje u predviđeno polje (gore levo) vreme početka partije - trenutno vreme.

Izvlačenje slova: igrači ’izvlače’ slova tako što kliknu mišem na željeno sivo polje, a zatim u padajućoj paleti boja ispod ikone ’boja teksta’ (text color) kliknu na ’svoju’ boju. Otkriveno slovo igrač upisuje velikim slovima u predviđena polja pored table, desno od svog imena (’složena’ slova latinice treba uvek upisivati drugim malim slovom: Lj, Nj, Dž). Igrač može selektovati više povezanih sivih polja i otkriti više slova odjednom, ali tako da to protivnik može da prati. Slova treba upisivati po redosledu 'izvlačenja'. Kratko uputstvo se nalazi u komentaru iznad površine sa slovima.
Odigravanje poteza: igrač upisuje željenu reč na tablu VELIKIM SLOVIMA (uključen ’caps lock’), polje po polje, vodeći računa o već upisanim rečima i postavlja 'crna polja' (#). Posle odigranog poteza, igrač briše utrošena slova po redosledu u odigranoj reči, a zatim izvlači i upisuje nova. Kretanje kroz tablu moguće je strelicama, tasterom ’tab’ i mišem.
Evidencija poteza: odigrane reči se upisuju u tabelu velikim slovima. Igrač izračunava vrednost odigrane reči i upisuje rezultat u predviđeno polje. U koloni ’uk’ (ukupno) postoji formula i rezultat se obračunava automatski. Upisom rezultata igrač završava svoj potez, a tada se automatski obračunava utrošeno vreme (iskazano u dve kolone za minute i sekunde) i počinje da teče vreme drugog igrača. Ukoliko je igrač prekoračio predviđeno vreme, broj minuta biće obojen 'bojom protivnika' i igrač umesto ostvarenog rezultata upisuje 0, a na potezu je njegov protivnik.
U kolonama 'uk', 'min' i 'sek' nije dozvoljeno upisivanje ili brisanje!!
Pasivno vreme: za vreme traženja poteza, igre protivnika ili čekanja sudijske odluke, igrači su dužni da miševe (kursore) odlože na za to predviđena polja (parking:)
Komunikacija: komunikacija između igrača i igrača sa sudijom odvija se preko padajućeg čet-boksa na desnoj strani ekrana. Osnovna svrha četa je rešavanje reklamacija i drugih spornih situacija.

OPŠTE NAPOMENE
Kao i sve aktivnosti pod okriljem sajta ENIGMATIKA i druge zavrzlame, igra Skreblovka onlajn se bazira na dobrovoljnosti, drugarskom i fer odnosu. Zato se svi učesnici obavezuju da neće, korišćenjem komandi iz menija, vršiti izmene izgleda stranice koje bi ugrozile funkcionisanje igre ili ometale druge igrače. Izuzetak je preporuka igračima sa manjim monitorima ili lap-topom, da u glavnom meniju, pod opcijom ’prikaži’, ’isključe’ kompaktne kontrole i traku formule kako bi dobili veću korisnu površine na ekranu.
Igra se po pravilu odvija između dva igrača uz ’prisustvo’ domaćina (organizatora) koji je zadužen za pripremu tabli i slova, kao i za suđenje. Takmičenja može organizovati, voditi i suditi svako od prijavljenih i registrovanih igrača u skladu sa odredbama Pravila igre. Neobavezne - ’prijateljske’ partije mogu se igratii bez sudije.

Obzirom na karakter i način igre (preko interneta –„iz fotelje“), dozvoljeno je koristiti pomoć u vidu rečnika, internet pretraživača, anagramera i sl, jer cilj igre nije izmišljanje nepostojećih reči, već pronalaženje najboljih mogućih rešenja u datom trenutku od raspoloživih slova, a nijedna od ovih ’pomoći’ ne može umesto igrača odabrati najbolju reč i pronaći najbolju poziciju na tabli za nju.

Posebna napomena: u načinu merenja vremena poteza i partije moguće su promene, pa pojedine odredbe u Tehničkim pravilima i uputstvima kao i u Pravilima igre, mogu naknadno biti redefinisane.

_________________
http://enigmatika.webs.com/

Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!


Poslednji put izmenio Kontrolor dana Sre 1 Dec 2010 - 16:28, izmenio ukupno 6 puta
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://enigmatski-forum.serbianforum.info
Kontrolor
Admin
avatar

Broj poruka : 12018
Datum upisa : 19.06.2009
Godina : 63
Lokacija : Požarevac

PočaljiNaslov: PRAVILA IGRE SLOVOŠAH onlajn   Sre 10 Nov 2010 - 15:45


PRAVILA IGRE SKREBLOVKA onlajn

Igra 'skreblovka' onlajn je misaono-logička igra za dva igrača, zasnovana na pravilima skrebla i kvizovke, prilagođena igri preko interneta. Pored dva igrača, za ’zvanične’ partije i turnire neophodan je ’domaćin’ koji ima ulogu organizatora i sudije.

Tok igre

Igra se sastoji u sastavljanju reči od raspoloživih slova i nihovom naizmeničnom slaganju na tablu. Igrači na početku partije ‘izvlače’(otkrivaju) nasumično po 9 slova, 'plavi' igrač upisuje vreme u predviđeno polje ('start') i tada počinje merenje utrošenog vremena 'crvenog' igrača. Kada igrač odigra potez, 'izvuče' nova slova i upiše rezultat u tabelu, automatski zaustavlja svoje i pokreće vreme protivnika. Vreme za igru je ograničeno na 3 min. i 59 sec. za svaki potez, a u slučaju prekoračenja igrač gubi poene i upisuje '0'. Partija se završava kada oba igrača odigraju po 10 poteza, odnosno kada jedan od igrača potroši sva slova i više nema slova za ‘izvlačenje’. Pobednik je igrač koji sakupi više poena.
Prva reč mora preći preko centralnog polja, a svaka sledeća se mora ukrstiti sa nekom od već postavljenih reči. Nakon svakog odigranog poteza igrač 'izvlači' onoliko novih slova koliko je u tom potezu utrošio. Sastavljena reč mora imati najmanje 4 slova, a ako se postavlja uspravno na ivicu table onda je minimalna dozvoljena dužina reči 3 slova. Postavljena reč se mora omeđiti 'crnim poljima' odnosno znakom 'tarabe' (#). Igrač ne može slučajno nastalu kombinaciju omeđiti i prijaviti kao odigranu reč, već u svakom potezu mora upotrebiti bar jedno svoje slovo.
Džoker može zameniti bilo koje slovo i ostaje trajno na tabli. U istom potezu igrač može upotrebiti više džokera. Prilikom odigravanja poteza uz upotrebu džokera, igrač obaveštava protivnika o tome koje slovo njime menja, a na tablu upisuje reč sa znakom pitanja na mestu džokera. U daljem toku partije džoker se može smatrati svakim slovom koje toj reči daje smisao (?oker = Poker, Koker, Džoker) Vrednost džokera odgovara vrednosti slova koje zamenjuje.
U toku partije igrač može više puta zameniti 'loša' slova o čemu protivnika obaveštava preko čet-boksa. Zamena se vrši brisanjem željenih slova, a zatim 'izvlačenjem' i upisivanjem potrebnog broja novih. Zamenjena (brisana) slova se ne vraćaju u igru. Igrač ne može dva puta zaredom menjati slova. Prilikom zamene slova, igrač u tabelu upisuje slovo 'Z' i vrednost poteza '0'.
Ako igrač ne može ili ne želi da složi i postavi reč, a nema pravo zamene slova, on može da preskoči potez. Prilikom 'preskoka', igrač u tabelu upisuje slovo 'P' i vrednost poteza '0'. Dozvoljeno je više uzastopnih preskakanja poteza.

Bodovanje, premijum polja i bonusi

Vrednost svakog slova je naznačena u legendi ispod table za igru. Upotrebljeni džoker vredi kao slovo koje zamenjuje. Vrednost odigranog poteza (složene reči) dobija se sabiranjem pojedinačne vrednosti svih upotrebljenih slova. Vrednost slova postavljenog na premijum polje uvećava se: na žutom 2, na zelenom 3 i na crvenom polju 4 puta. Ako reč prelazi preko plavog polja onda se vrednost čitave reči množi sa 2, odnosno sa 4 ako reč zahvata dva plava polja. Premijum polja se obračunavaju samo jednom, prilikom prvog zauzimanja.
Posebni bonus poeni sleduju igračima za odigrane reči od 9 ili više slova:
· za 'ručnu devetku' (reč od 9 slova u prvom potezu prvog igrača) 30 poena,
· za reč od 9 slova u daljem toku partije obračunava se bonus od 20 poena,
· za reč od 10 ili više slova igraču sleduje bonus od 50 poena.
Igrač sam obračunava vrednost odigranog poteza, a odigranu reč i osvojeni broj poena upisuje u tabelu. Na kraju partije igrači obračunavaju vrednost neupotrebljenih slova i upisuju na predviđeno mesto u tabeli. Ukoliko se među neiskorišćenim slovima nađe džoker, za njega se odbija 10 poena.

Reči za igru, provera i sankcije

Igra 'skreblovka' onlajn bazirana je na jezičkom fondu srpskog (srpsko-hrvatskog) jezika.
U igri 'skreblovka' onlajn dozvoljeno je igrati zajedničke imenice u nominativu jednine ili množine, glagole u infinitivu, prideve u sva tri roda u pozitivu, zamenice u sva tri roda i brojeve u infinitivu uključujući i redne. Nije dozvoljeno igrati imenice koje počinju velikim slovom, sintagme, povratne glagole, prideve u komparativu ili superlativu, uzvike, skraćenice, prefikse ili sufikse i druge nesamostalne reči.

Ukoliko igrač posumnja u ispravnost reči koju je odigrao protivnik, on može da uloži prigovor i od sudije da traži proveru ispravnosti iste. Ako sudija oceni da je odigrana reč neispravna, igrač gubi pravo na potez, briše postavljena slova, u tabelu upisuje 'K' ('kazna') i rezultat 0, a pravo igranja dobija protivnik. Ako sudija oceni da je reklamirana reč ispravna, onda igrač koji je uložio prigovor gubi pravo na sledeći potez, u tabelu upisuje 'K' i rezultat 0, a njegov protivnik igra drugi potez zaredom. Igrači mogu reklamirati odigrane reči neograničeni broj puta u toku partije.

Sudija ne proverava reči na koje nije uložen prigovor, i svaki takav potez se smatra regularnim bez obzira na (ne)ispravnost odigrane reči.

Ispravnost odigranih reči, u slučaju prigovora, sudija ocenjuje na osnovu Obratnog rečnika Miroslava Nikolića i po pravilu priznaje samo zabeležene reči. Podrazumeva se da se priznaju i ’nezapisane’ množine, pridevi u sva tri roda i sl. Sudija može u ocenjivanju reči koristiti i drugu literaturu koja mu je na raspolaganju. Ocena prideva od ličnih imena iprezimena ili naziva geografskih pojmova, vrši se na osnovu srpske Vikipedije.

U izradi Obratnog rečnika korišćen je veliki broj izvora kao što su: Rečnik Matice srpske 1-6, Rečnik SANU 1-16, Vujaklija, Klaić, Mala enciklopedija Prosveta – 3. izdanje, Rečnik Morton Benson i drugi, pa igrači izvan Srbije neće biti u podređenom položaju (uz izbegavanje tzv. ’novogovora’, čiji god bio), a srpska Vikipedija je odabrana iz razloga transkripcije stranih imena, prezimena i geografskih pojmova.

Izuzetno, sudija može priznati reč sa negacijom ili prefiksom, koja nije zabeležena u literaturi, samo ako postoji zabeležen primer sa potpunom analogijom (neslovenski – negermanski, proruski – progrčki, unutarsrpski – unutarfinski itd.). Reč koja se završava na ’nost’, a nije zabeležena, može se priznati samo kada postoji pridev od glagola koji je osnova odigrane reči. Množina ovakvih reči može se priznati samo kada postoji čvrsta analogija i logika,
a isto važi za umanjenice i druge, ovde nepomenute primere.
Sudija može priznati reč koja nije zabeležena u literaturi i ako postoji relevantan broj ’pogodaka’ na internetu, procenjujući njihovu gramatičku i ’štamparsku’ ispravnost kao i kredibilitet izvora.

Ukoliko organizator i domaćin takmičenja nema Obratni rečnik, minimum neophodne literature za suđenje (pored Vikipedije) čine: Rečnik Matice srpske i Rečnik stranih reči i izraza (Vujaklija ili Klaić).

Komunikacija između igrača, i igrača sa sudijom, tokom prigovora, odvija se preko čet-boksa na desnoj strani ekrana.

Pravila igre su podložna promenama i dopunama koje će biti objavljivane na forumu, u istoj temi gde i sama Pravila. Igrači će o izmenama biti obaveštavani kroz sredstva komunikacije na sajtu ENIGMATIKA i druge zavrzlame, forumu i u samoj igri.

_________________
http://enigmatika.webs.com/

Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://enigmatski-forum.serbianforum.info
Kontrolor
Admin
avatar

Broj poruka : 12018
Datum upisa : 19.06.2009
Godina : 63
Lokacija : Požarevac

PočaljiNaslov: Re: UGOVOR I PRAVILA IGRE (obavezno pročitajte)   Pet 10 Dec 2010 - 11:15

IZMENE I DOPUNE PRAVILA
Posle nekoliko test-partija, a i zbog rada na automatskom sabiranju rezultata, u pravilima igre skreblovka učinjene su manje izmene:

- vreme pojedinačnog poteza povećano je na 4 minuta i 59 sekundi,

- promenjena je vrednost nekih slova, tako da sada Lj i Ž vrede po 4 poena..

_________________
http://enigmatika.webs.com/

Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://enigmatski-forum.serbianforum.info
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: UGOVOR I PRAVILA IGRE (obavezno pročitajte)   

Nazad na vrh Ići dole
 
UGOVOR I PRAVILA IGRE (obavezno pročitajte)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Milos Jojic

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ENIGMATIKA i druge zavrzlame :: ENIGMATSKI FORUM :: SKREBLOVKA onlajn-
Skoči na: