Naime, često se zaigramo i želeći, sa prefiksima i/li sufiksima, sastavimo neku riječ koje nema u "svetim knjigama", pa ostanu bez bonusa. Naravno, još treba da je i "poglavica" prizna. Tim dodatnim bonusom na dužinu riječi nagradio bi se trud anagramista, a s druge strane anulirala, dar djelomično, "aljkavost" autora spomenutih knjiga.
Predlažem da se boduju tri najduže riječi sa 3, 2 i 1 bodom.
Pozdrav iz Splita
Gisha Admin
Broj poruka : 934 Datum upisa : 30.12.2010 Godina : 46 Lokacija : Internet
Naime, često se zaigramo i želeći, sa prefiksima i/li sufiksima, sastavimo neku riječ koje nema u "svetim knjigama", pa ostanu bez bonusa. Naravno, još treba da je i "poglavica" prizna. Tim dodatnim bonusom na dužinu riječi nagradio bi se trud anagramista, a s druge strane anulirala, dar djelomično, "aljkavost" autora spomenutih knjiga.
Pozdrav iz Splita
Prilično zanimljiva ideja. Ako se Veliki Štrumpf složi, mislim da neće biti problema sa ostalim štrumpfovima...
Ideja je svakako interesantna, ali valjalo bi razmisliti o primjeni. Glasno razmišljam... a da se možda uvedu bonusi za 12, 13, 14 i (nedaobog) 15 slova pa riječ do 12 slova donosi +1, 13+3, 14+5, 15+10. Dok vi razmišljate od tome ja odoh da nabavim knjigu sa prefiksima i sufiksima pa da udarim po ekstraprakontraanti...
petpar55
Broj poruka : 8 Datum upisa : 29.05.2010
Naslov: I Dokoleničar ima predlog Čet 27 Jan 2011 - 14:13
Osim predloženih bonus poena za najdužu reč bez bonusa, predlažem, da se razgleda mogućnost, i da najkraća reč sa bonusom, dobije dodatni bonus od 3 poena, ako upotrebi sva predložena slova koja se boduju više od 1 (jedan). Opet će anagramisti biti u prednosti, ali možda neće izmišljati nove reči, kao Dejanova ZATVORNIČENJA!
Ovaj novi predlog mi se ne dopada. Mislim da se kosi sa logikom postojećeg bonusa. Bonus za reči koje postoje u (ne baš sjajnim) rečnicima je upravo dat da nas disciplinuje i da koristimo 'normalnije' reči. Nije mi logično nagrađivati dva suprotna rezona. Ili jedno ili drugo. Te reči sa prefiksima...su već nagrađene samim priznavanjem (čak i bez bonusa). To je moje mišljenje, ja ću igrati kakva god da su pravila.
Slažem se s tobom Dejane, no i ti spominješ "nesjajne" riječnike, pa neke riječi prođu "lišo bez punta".
Zato sam i predložio verziju samo 3,2,1 bodova, a za "postojeće riječi" 5 bodova.
Ne treba složena matematika, za slučaj da neka riječ postoji, a sa negacojom NE, nije zabilježena, dakako a vrhovnik je prizna, i u slučaju da je takva najduža, autor dobiva jednake bodove.
Također se slažem s mišljenjem većine, odnosno kako "presudi" admin.
Kontrolor Admin
Broj poruka : 13674 Datum upisa : 19.06.2009 Godina : 69 Lokacija : Požarevac
Pozdrav iz Splita
Prilično zanimljiva ideja. Ako se Veliki Štrumpf složi, mislim da neće biti problema sa ostalim štrumpfovima...
Mislim da bi Lukina ideja u dobroj meri (pored "aljkavosti" pisaca rečnika) anulirala i osnovnu ideju postojećih pravila: TRAŽE SE REČI ZABELEŽENE U RELEVANTNOJ LITERATURI! One dobijaju bonus, a Dejan je dobro primetio da su nezabeležene već nagrađene samim priznavanjem (naravno, ako su sklopljene u duhu jezika i pravopisa). Međutim, tada do izražaja dolazi "slobodno sudijsko uverenje", koje treba eliminisati, koliko je god moguće, kako ne bi dolazilo do sporova. Više puta se o ovome raspravljalo i pisalo, a stvar je jednostavna: BONUS DOBIJAJU ZABELEŽENE REČI! Zato bonus i jeste 5 poena, jer bi se svaki manji lako nadoknadio negacijama, prefiksima i sufiksima.
Možda bi se moglo razmisliti o 2 bonus poena za reči kojih nema u literaturi, a pojavljuju se u dovoljnoj meri na internet stranicama, ali bi opet u proceni gramatičke i "štamparske" ispravnosti presudno bilo "slobodno sudijsko uverenje". Svakako da se dovoljnim ne bi smatralo 2, 3 ili 5 pogodaka. A ako reč ne postoji ni u jednom od milijardi dokumenata na internetu, diskutabilno je i samo priznavanje iste. Poodavno sam zamolio kolege da prilože primere množina reči koje se završavaju na "nost", ali reakcije nije bilo?! Slavkov i Petrov predlog o dodatnom bodovanju ovoga i onoga (za palindrom +50!) su interesantni, ali mislim da bi to bilo previše matematike za ovakav vid relaksirajuće igre. A igra "poglavici - velikom štrumfu" već uzima dovoljno vremena . Mislim da je postojeći sistem bodovanja sasvim dovoljan, da, pored zabavnog, igra dobije i dozu takmičarskog.
Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Kontrolor Admin
Naslov: Re: SLOVNA PREMETALJKA 2011. Pet 28 Jan 2011 - 0:06
Rezultati 11. kola
Ovog puta izostali su Mile i Željko, a Davor je nažalost ostao bez plasmana. U konkurenciji 8 igrača, pobedio je Giša, drugi je Lagradic, a treći Petar. Neko mora i poslednji da bude .
Reči izvan tabele:
očitovanje, očitavanje - reči sa bonusom ali nedovoljno poena, ostrančivanje - pisana potvrda nije pronađena, a bez bonusa reč vredi 17 poena, raztanjenost, zatravnjenost - ovih oblika ima na internetu ali nisu pravilni; treba raStanjenost i zatravLJenost, zatvorničenja - ova reč niti glagol zatvorničiti nisu pronađeni, istrčavanje (PP) - ponovljena reč.
Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Kontrolor Admin
Naslov: Re: SLOVNA PREMETALJKA 2011. Sub 29 Jan 2011 - 21:51
U 12. kolu Slovne premetaljke učestvovali su svi stalni igrači izuzev Željka, s tim da pojedini nisu iskoristili pravo na 3 reči. Pobedio je Slavko ispred Luke i Dejana.
Zahvaljujući džokeru, dobroj kombinaciji slova i kombinatorskim sposobnostima igrača, pronađen je veliki broj vrednih reči. Izvan tabele su ostale sledeće:
ograničenja (DM), knjigočatac, akcentiranje, granatiranje, zagonetački - zabeležene reči sa bonusom i manjkom poena u odnosu na druge dve istih igrača, zacrnjenosti - obzirom da niko još nije ponudio primere za ovakve množine, one ubuduće neće dobijati bonus (osim u slučajevima kad postoji jaka analogija), ograničenja (PP), zagovaranje - ponavljanje reči i korena reči (neizgovaranja), koncetrisanja, nezagorčati - ovo su neispravne reči: prva glasi koncentrisanje-a, a druga se piše odvojeno.
Mali osvrt na neke reči iz tabele, a u svetlu predloga za 'liberlizaciju' pravila: potvrda za reč neizgovaranja pronađena je u Rečniku SANU u kome je preko 700 stranica sa rečima koje počinju NEgacijom, tako da nema potrebe da idemo izvan toga. Osim toga, već sam pisao o tome, konsultujem i druge pisane, a i nekoliko on-line rečnika, u kojima takođe ima puno negacija. Tako je i potvrda za reči zagonetačica, gnjavatorica i zaokretačica pronađena upravo u on-line rečniku hrvatskog jezika, a ne u RSANU.