ENIGMATIKA i druge zavrzlame
Da biste uzeli učešće u radu foruma, morate biti prijavljeni, a ako niste registrovani najpre se registrujte. Hvala.
Da biste uzeli učešće u radu foruma, morate biti prijavljeni, a ako niste registrovani najpre se registrujte. Hvala.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za enigmatiku, logiku i zabavu

PrijemGalerijaTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

SITNE ZAGONETKE

Ići dole 
+8
Luka
mihajlo
Kontrolor
Quizmaster
eroslavko
Željko Prvanov
Dejan
N. Petkovski
12 posters
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 20 ... 37, 38, 39 ... 52 ... 66  Sledeći
AutorPoruka
Kontrolor
Admin
Kontrolor

Broj poruka : 13674
Datum upisa : 19.06.2009
Godina : 69

SITNE ZAGONETKE - Page 38 Empty
PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimePon 10 Sep 2012 - 17:01

Luka ::

ALISA MARIĆ

Rebus je doživeo korekciju da bi bio doveden u sklad sa Lukinim rešenjem lol!.
.

Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Nazad na vrh Ići dole
https://enigmatski-forum.serbianforum.info
secujski

Broj poruka : 52
Datum upisa : 10.09.2012

PočaljiNaslov: Dejanov i moj rebus   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimePon 10 Sep 2012 - 20:17

Prvo za Dejanov rebus: sećam se jedne indirektne ča(h)ure iz "Vjesnikovog kviza" (verovatno je se malo nas seća) negde krajem 80-tih, postavka je "magarčićima..." a rešenje ima frazu 4-8 i glasi: Alisa Marić ("...(d)ali samarić(e)"). Ne sećam se autora, ali je interesantno kako su neke ideje prosto neizbežne.

A što se mog rebusa tiče(, Slavko,) ne valja to što reč PASTIR ima u svom korenu reč PÁSTI. Ne direktno, ali oba (sasvim sigurno!) dolaze od lat. "pastus", što otprilike znači "hranivši" (a u istoj ekipi su i pastor, pastorala...). Koren je vremenski dosta dalek, tako da mi se i desilo da potrošim sat vremena na realizaciju da bih tek onda bio opomenut za zajednički koren (nisam ga ni primetio ja!). Međutim, kad pogledate, imamo jednu reč od 5 slova i drugu od 6, i ta od 5 se sadrži u ovoj od 6, i još imaju prilično bliska značenja... Sve u svemu, nisam mogao da objavim rebus bez upozorenja Smile

Imam ja još 1-2 rebusa sa zajedničkim korenom, pa ću ih puštati s vremena na vreme Smile Hvala Dejanu na preporuci ovog foruma, deluje kao prilično zanimljivo mesto!
Nazad na vrh Ići dole
Kontrolor
Admin
Kontrolor

Broj poruka : 13674
Datum upisa : 19.06.2009
Godina : 69

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimePon 10 Sep 2012 - 20:39

secujski ::
Prvo za Dejanov rebus: sećam se jedne indirektne ča(h)ure iz "Vjesnikovog kviza" (verovatno je se malo nas seća) negde krajem 80-tih, postavka je "magarčićima..." a rešenje ima frazu 4-8 i glasi: Alisa Marić ("...(d)ali samarić(e)"). Ne sećam se autora, ali je interesantno kako su neke ideje prosto neizbežne.

A što se mog rebusa tiče(, Slavko,) ne valja to što reč PASTIR ima u svom korenu reč PÁSTI. Ne direktno, ali oba (sasvim sigurno!) dolaze od lat. "pastus", što otprilike znači "hranivši" (a u istoj ekipi su i pastor, pastorala...). Koren je vremenski dosta dalek, tako da mi se i desilo da potrošim sat vremena na realizaciju da bih tek onda bio opomenut za zajednički koren (nisam ga ni primetio ja!). Međutim, kad pogledate, imamo jednu reč od 5 slova i drugu od 6, i ta od 5 se sadrži u ovoj od 6, i još imaju prilično bliska značenja... Sve u svemu, nisam mogao da objavim rebus bez upozorenja Smile

Imam ja još 1-2 rebusa sa zajedničkim korenom, pa ću ih puštati s vremena na vreme Smile Hvala Dejanu na preporuci ovog foruma, deluje kao prilično zanimljivo mesto!

Veliki pozdrav i dobrodošlica za Milana SITNE ZAGONETKE - Page 38 739748442 . Biće nam, verujem, svima zadovoljstvo da i ovde rešavamo njegove (njihove Very Happy) rebuse. A mesto će biti zanimljivo onoliko koliko mi to budemo 'hteli' SITNE ZAGONETKE - Page 38 3312119548
.

Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Nazad na vrh Ići dole
https://enigmatski-forum.serbianforum.info
Luka

Luka

Broj poruka : 4733
Datum upisa : 30.04.2011

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimePon 10 Sep 2012 - 20:57

Da razrješimo nedoumicu:

Rad je objavljen u KVIZU ZIMA 1988, a autori su Vanda i Juraj Sambolek
Nazad na vrh Ići dole
eroslavko

eroslavko

Broj poruka : 2163
Datum upisa : 21.01.2011

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimePon 10 Sep 2012 - 21:34

Milane, čini mi si da si prestrog kada je "korjenovanje" u pitanju.
Nazad na vrh Ići dole
secujski

PočaljiNaslov: Korenovanje   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimeUto 11 Sep 2012 - 1:21

Pa, strog jesam, a prestrog... scratch

Ne znam, nije da ja sad tu nešto isterujem - meni je poklapanje dužine 5 slova dve reči koje imaju jasno zajedničko poreklo ipak element koji malo kvari rebus (čak i kad ga nisam ja primetio). Nemam ja ništa protiv zajedničkih vezanih morfema dužine 1 ili 2 (iako i oni predstavljaju određeni nedostatak) ali koren je ipak koren, a 5 slova je ipak 5. Zato nisam mogao da oćutim ni kod onog rebusa gde smo imali REVOLT i REVOLVER iako je etimološka veza stvarno prilično daleka.

Dolazim u iskušenje da proturim jedan svoj rebus sa zajedničkim korenom dužine 7 iz jednog prilično mrtvog jezika. Nešto mi govori da ga niko neće primetiti Wink

Nazad na vrh Ići dole
secujski

PočaljiNaslov: Korenovanje (2)   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimeUto 11 Sep 2012 - 1:22

Ispravka: ipak je dužine 6, ne 7 Smile
Nazad na vrh Ići dole
Dejan

Dejan

Broj poruka : 1525
Datum upisa : 14.11.2010
Godina : 54

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimeUto 11 Sep 2012 - 14:58

study study study

SITNE ZAGONETKE - Page 38 Scaled.php?server=138&filename=28374652
Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimeSre 12 Sep 2012 - 6:34

Zar je ovo tako teško?

ALMANASI
Nazad na vrh Ići dole
eroslavko

eroslavko

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimeSre 12 Sep 2012 - 20:06

[img]SITNE ZAGONETKE - Page 38 Rebuse [/img]
Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimeSre 12 Sep 2012 - 23:17

DOSTA BLATE LEJE!

A što me krenulo nakon rebuSESijade!
Nazad na vrh Ići dole
eroslavko

eroslavko

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimeSre 12 Sep 2012 - 23:19

DOSTA BLATE LEJE!

A što me krenulo nakon rebuSESijade!

Odgovor nije tačan.
Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimeSre 12 Sep 2012 - 23:27

Onda imamo dvostruko rješenje!
Nazad na vrh Ići dole
eroslavko

eroslavko

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimeSre 12 Sep 2012 - 23:32

Onda imamo dvostruko rješenje!

Ima ako bi se stavila druga slika. Na slici ne može biti tele, ili je tele koje je "bildalo".
Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitimeSre 12 Sep 2012 - 23:35

Primjedba je mjestu, onda imamo novite: GENERACIJSKI REBUSI
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 38 Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

SITNE ZAGONETKE
Nazad na vrh 
Strana 38 od 66Idi na stranu : Prethodni  1 ... 20 ... 37, 38, 39 ... 52 ... 66  Sledeći
 Similar topics
-
» ANAGRAMIJADA
» SITNE ZAGONETKE
» ANAGRAMIJADA
» SITNE ZAGONETKE
» SITNE ZAGONETKE

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ENIGMATIKA i druge zavrzlame :: ENIGMATSKI FORUM :: MALA ŠKOLA ENIGMATIKE-
Skoči na: