Predlažem ti da ukineš školjku i da to sve budu sendviči, jednaki ili nejednaki.
Nema nikakve veze predlagač sa nekim preimenovanjima. To za obratni rebus sam smatrao 30 godina da je nelogičnost i samo sam se složio kad je neko predložio. Ja se to nisam sam setio da predložim.
Imam i ja svoje podele koje drugi ne uvažavaju, ali ih se držim. Pojam slovni rebus se koristi za sve i svašta. Kod mene je jasna podela na slovne (bilo čist, jednoslov, višeslov, kombinovani sa znacima...), slovno-brojčane i brojčane. Takođe kad u rebusu nema nikakve postavke (primeri NIČE GANE MATU-ničega nema tu ili TOP RAZN'O-to prazno...) za mene je PRAZAN REBUS. Kako može da se rebus zove slovni a u rebusu samo brojevi ili da nema ničega?
Drugim rečima, ne držim se ja uopšte tradicije, iako govorim to iz šale , samo tražim logiku, a kod školjke je nalazim upravo na način kako kažem.
A niste napisali ko je kum? Odnosno ko je OBRATNOM rebusu dao to ime?
(i ne razbacujte se žutim kartonima da se ja ne mašim za džep!)
Luka
Broj poruka : 4733 Datum upisa : 30.04.2011
Naslov: Luka Sre 10 Okt 2012 - 16:16
Pitam se zašto uopće uvoditi sintagmu REBUSNU ŠKOLJKA, kad je već poodavno u upotrebi SENDVIČ REBUS, i samo je pitanje je su li "fete" (kruha) jednake, ili je jedna tanja a druga deblja.
Dakle smatrma da je Jovan dotični rebus uredno prikazan, samo je naslov trebao glasiti SENDVIČ REBUS, u ovom slučaju različite debljine, što je iz slike razvidno..
secujski
Broj poruka : 52 Datum upisa : 10.09.2012
Naslov: Školjka/sendvič Sre 10 Okt 2012 - 16:21
Pa, i meni je malo nelogično da se specijalna vrsta školjke zove sendvič, a pogotovo da se sasvim drugačije prikazuje. I ja sam mišljenja da bi to trebalo objediniti, ali pošto sam u enigmatici takoreći od juče, gledam da se ograničavam na ne više od jedne revolucije godišnje...
I ako već objedinjavate, nije loše da se spoljna slika preseče otprilike u razmeri koja sugeriše odnos broja slova u prvom i u drugom delu. Tada je sendvič specifičan samo po tome što se spoljna slika preseca po polovini.
Za to da li je rebus bez ičega slovni rebus - rekao bih, apsolutno DA. Definicija slovnog rebusa (najstroža) trebalo bi da bude - rebus koji ne sadrži (kao osnovni element) ništa što nije slovo. A da li sadrži dva, jedno, ili nijedno, već je dublja kategorizacija. On je, naravno, ujedno i broj(ča)ni rebus.
A ona tvoja rima, Dejane, nadam se da si primetio da ima zajednički koren
Kontrolor Admin
Broj poruka : 13674 Datum upisa : 19.06.2009 Godina : 69 Lokacija : Požarevac
... Predlažem ti da ukineš školjku i da to sve budu sendviči, jednaki ili nejednaki.
Nisam ja pozvan da nešto ukidam, niti razmišljam na taj način, ali tvoj predlog ima smisla. Ne znam ko je kum, i nisam od onih koga to zanima da bih izneo suprotno mišljenje , ali jasno je da je 'rebusna školjka' jedna potpuno nepotrebna izmišljotina . To jeste 'sendvič rebus', a grafički prikaz (podela) dovoljno govori o načinu rešavanja.
Zamisli nekoga ko se ne bavi 'teorijom rebusa' , a voli da ih rešava, pred 'tvojom' i 'mojom' rebusnom školjkom, bez objašnjenja na 2 strane kako se to rešava, i probaj da pogodiš koju će, sa većom verovatnoćom, rešiti?!! 'Tvoju' nikad, jer ništa ne ukazuje na to kako se do rešenja dolazi, a 'moju', ako je malo vičan, vrlo verovatno!!
Pitam se zašto uopće uvoditi sintagmu REBUSNU ŠKOLJKA, kad je već poodavno u upotrebi SENDVIČ REBUS, i samo je pitanje je su li "fete" (kruha) jednake, ili je jedna tanja a druga deblja.
Dakle smatrma da je Jovan dotični rebus uredno prikazan, samo je naslov trebao glasiti SENDVIČ REBUS, u ovom slučaju različite debljine, što je iz slike razvidno..
secujski ::
Pa, i meni je malo nelogično da se specijalna vrsta školjke zove sendvič, a pogotovo da se sasvim drugačije prikazuje. I ja sam mišljenja da bi to trebalo objediniti, ali pošto sam u enigmatici takoreći od juče, gledam da se ograničavam na ne više od jedne revolucije godišnje...
I ako već objedinjavate, nije loše da se spoljna slika preseče otprilike u razmeri koja sugeriše odnos broja slova u prvom i u drugom delu. Tada je sendvič specifičan samo po tome što se spoljna slika preseca po polovini.
Potpuno se slažem da naslov ovakvih rebusa treba da bude SENDVIČ REBUS, a mislim da Milan nije uočio da podela spoljne slike, u poslednjem primeru, jeste u srazmeri sa brojem slova. I ne mislim da je ovo neka 'revolucija', već samo objedinjavanje nečega što je nepotrebno razdvojeno, a, što je zapravo najvažnije, time bi se pomoglo rešavačima da intuitivno dođu do rešenja.