ENIGMATIKA i druge zavrzlame
Da biste uzeli učešće u radu foruma, morate biti prijavljeni, a ako niste registrovani najpre se registrujte. Hvala.
Da biste uzeli učešće u radu foruma, morate biti prijavljeni, a ako niste registrovani najpre se registrujte. Hvala.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za enigmatiku, logiku i zabavu

PrijemGalerijaTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

SITNE ZAGONETKE

Ići dole 
+8
Luka
mihajlo
Kontrolor
Quizmaster
eroslavko
Željko Prvanov
Dejan
N. Petkovski
12 posters
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 28 ... 53, 54, 55 ... 60 ... 66  Sledeći
AutorPoruka
Ilija Đurković

Ilija Đurković

Broj poruka : 2093
Datum upisa : 12.08.2012
Godina : 54

SITNE ZAGONETKE - Page 54 Empty
PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeSub 17 Nov 2012 - 8:08

Rješenje Lukinog rebusa: BELI ZEKO MORI MNOGO LIJA
Nazad na vrh Ići dole
Ilija Đurković

Ilija Đurković

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeSub 17 Nov 2012 - 8:21

Da li je rješenje slavljenikovog rebusa: DONA RUŽICI ME ČUVALA ?
Nazad na vrh Ići dole
Dejan

Dejan

Broj poruka : 1525
Datum upisa : 14.11.2010

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeSub 17 Nov 2012 - 9:37

Ilija, blizu si.
Nazad na vrh Ići dole
secujski

Broj poruka : 52
Datum upisa : 10.09.2012

PočaljiNaslov: Praktičan predlog   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeSub 17 Nov 2012 - 10:48

>>[Dejan:] Za unos podataka sam potrošio 15-tak puta po pola sata, a zaista primećujem da mnogi kuliraju i to uopšte nije prijatno i iritira. Milan se "ubi" od od objašnjavanja i reklamiranja, ali to ne daje rezultate.

Slažem se da to daje prilično skromne rezultate, i evo šta predlažem.

Ja ću odsad da objavljujem rebuse isključivo na blogovima čiji autori aktivno podržavaju ideju baze rebusa, odnosno, bar s vremena na vreme evidentiraju svoje rebuse (ili rebuse sa svojih blogova) u njoj. Takođe, u pripremi imam i jedno takmičenje u rešavanju rebusa, koje ću održati na sajtu/blogu onoga ko prvi unese, recimo 200 svojih rebusa (ili rebusa sa svog bloga) u bazu. Ovaj konkretan poziv odnosi se, dakle, samo na autore enigmatskih blogova i sajtova (uključujući i ovaj u najavi!) - to nije mnogo ljudi, ali to su ljudi čijim bi se aktivnijim angažovanjem baza značajno popunila. Posebna očekivanja imam od onih na čijim sam blogovima i u okviru čijih sam manifestacija već priređivao takmičenja u rešavanju rebusa.

Dejanu predlažem da zauzme identičan stav. Tako ćemo najefikasnije mrdnuti sa mrtve tačke.
Nazad na vrh Ići dole
Željko Prvanov

Broj poruka : 948
Datum upisa : 06.01.2011

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeSub 17 Nov 2012 - 11:13

Da ne ostane nerešen Dejanov rebus
NANA RUŽICA ME ČUVALA
Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

Broj poruka : 4733
Datum upisa : 30.04.2011

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeSub 17 Nov 2012 - 11:57

Djelomično sam sudjelovao u Vašoj polemici, bazirajući se na vlastita iskustva. Ne znam koliko široj publici, posjetiteljima sajta, koristi "optuživanje" i "uvjetovanje". Drugarska opomena je uvijek dobro došla, ali bez žešćih konotacija. Milanov link o arhiviranju rebus, već sam pohvalio, i rado ću se priključiti njegovom popunjavanju. Doduše, pitanje koliko ću, uza sve obveze za to imati vremena, ali recomo da neće biti problem za početak ubaciti ove rebuse koji su trenutno u opticaju.

Za razliku od ovog meni se puno više sviđa konstruktivna rasprava o rebusima, a sve u cilju unapređenja izrade i prezentacije rebusa, te uvođenje određenih standarda, kako u nazivima tako i u pravilima sastavljanja i(li) rješavanja istih.

Evo jednog "globus" uratka koji, radi neobičnosi od dosad viđenog, nije za aktualni natječaj, te stoga očekujem i pokoji komentar:

REBUSNI LOGOGRIFI (6,3,2,7)

SITNE ZAGONETKE - Page 54 125px-Flag_of_Vietnam.svg SITNE ZAGONETKE - Page 54 125px-Flag_of_Yemen.svg SITNE ZAGONETKE - Page 54 125px-Flag_of_Ghana.svg
Autor: Luka Pavičić

Napomena: LOGOGRIF prema Klaiću je zagonetka kod koje se riječi(ma) dodaje, oduzima ili mijenja slovo.
Nazad na vrh Ići dole
Kontrolor
Admin
Kontrolor

Broj poruka : 13674
Datum upisa : 19.06.2009
Godina : 69

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeSub 17 Nov 2012 - 22:12

Zauzet i odsutan, a ovo još čeka scratch. Probaću da ga malo 'načnem' Rolling Eyes...

SVIJET NAM _E _ _ _ _ _ _ _ SITNE ZAGONETKE - Page 54 2837018037 (Vijetnam, Jemen, Gana) imam utisak da bi na kraju mogao da bude neki lokalizam SITNE ZAGONETKE - Page 54 811500621.

P.S: Zahvaljujem Luki na odmerenim i konstruktivnim komentarima SITNE ZAGONETKE - Page 54 739748442.
.

Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Nazad na vrh Ići dole
https://enigmatski-forum.serbianforum.info
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeSub 17 Nov 2012 - 23:11

Jeste Jovane, početak je dobar, treba samo završiti. Mala pomoć: postavka rebusa je: 8,5,1,4.
Nazad na vrh Ići dole
Kontrolor
Admin
Kontrolor

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeNed 18 Nov 2012 - 20:15

Opet ja odsutan, ali dobro je, niko ništa nije dir'o No.

Pošto se, vidim, postavljaju i uslovi, teži nego za prijem u EU scratch, pa dok ja to ispunim, za neku godinu SITNE ZAGONETKE - Page 54 2837018037, probaću da rešim neke zaostatke.

Luka ::
Evo jednog "globus" uratka koji, radi neobičnosi od dosad viđenog, nije za aktualni natječaj, te stoga očekujem i pokoji komentar:

REBUSNI LOGOGRIFI (6,3,2,7)

SITNE ZAGONETKE - Page 54 125px-Flag_of_Vietnam.svg SITNE ZAGONETKE - Page 54 125px-Flag_of_Yemen.svg SITNE ZAGONETKE - Page 54 125px-Flag_of_Ghana.svg
Autor: Luka Pavičić

Napomena: LOGOGRIF prema Klaiću je zagonetka kod koje se riječi(ma) dodaje, oduzima ili mijenja slovo.

Mislim da ovo ima neke veze sa mnom... moglo bi da bude SVIJET NAM JE SENILAN SITNE ZAGONETKE - Page 54 635827877 SITNE ZAGONETKE - Page 54 635827877 SITNE ZAGONETKE - Page 54 635827877.

Nadam se da ćemo dobiti i neki komentar poznavalaca filozofije rebusa SITNE ZAGONETKE - Page 54 811500621.

Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeNed 18 Nov 2012 - 22:48

Rješenje je na prvi pogled logično, no ipak nije točno. Države su prepoznate, sad na scenu stupa umjetnost logogrifa.

Kao što znamo kod logogrifnog rebusa je uobičajeno da se svakom pojnu mijenja samo jedno slovo. Analogno tome, i ovdje bi trebalo u svakom pojmu "izvršiti intervenciju" jednog slova. U datom rješenju imamo da je zadnjem pojmu jedno slovo zamijenjeno a jedno izbačeno.

Rješenje je dakle na vrhu jezika.
Nazad na vrh Ići dole
Kontrolor
Admin
Kontrolor

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeNed 18 Nov 2012 - 23:23

U pravu si Luka, nisam tu čitav dan, a kad sam stigao, vidim da nema ničeg novog, pa sam malo požurio. Može biti .... BENIGAN, mada mislim da nije Neutral.

I dalje se čekaju komentari, a može neko da pomogne i u rešavanju. Čak i oni koji nisu ništa u skorije vreme objavili, niti uplatili 10 € SITNE ZAGONETKE - Page 54 3312119548.
.

Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimeNed 18 Nov 2012 - 23:40

Da, ja sam zamislio rješenje: SVIJET NAM JE BENIGAN - Vijetnam, Jemen i Gana. Zgodna je i simetrija uratka. prvom pojmu se dodaje slovo na početku, drugom se mijenja srednje, a trećem se oduzima zadnje slovo.

Moram priznati da sam i ja očekivao konstruktivne komentare, ove podvrste rebusa nazvanog REBUSNI LOGOGRIFI, kod kojeg se, dakle, koristi sva tri "tipa" logogrifa: umetaljka, mijenjeljka i ispušraljka. No nikad niej kasno.
Nazad na vrh Ići dole
Ilija Đurković

Ilija Đurković

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimePon 19 Nov 2012 - 7:58

[img]SITNE ZAGONETKE - Page 54 Rebus5 [/img]
Nazad na vrh Ići dole
mihajlo

Broj poruka : 2997
Datum upisa : 26.12.2011

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimePon 19 Nov 2012 - 8:30

mozda je resenje

PODNOSLJIVA HEMIKALIJA
,,S,, nije S
Nazad na vrh Ići dole
Ilija Đurković

Ilija Đurković

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitimePon 19 Nov 2012 - 8:33

Mihajlo, blizu si ali to nije rješenje.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 54 Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

SITNE ZAGONETKE
Nazad na vrh 
Strana 54 od 66Idi na stranu : Prethodni  1 ... 28 ... 53, 54, 55 ... 60 ... 66  Sledeći
 Similar topics
-
» ANAGRAMIJADA
» SITNE ZAGONETKE
» ANAGRAMIJADA
» SITNE ZAGONETKE
» SITNE ZAGONETKE

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ENIGMATIKA i druge zavrzlame :: ENIGMATSKI FORUM :: MALA ŠKOLA ENIGMATIKE-
Skoči na: