Broj poruka : 2093 Datum upisa : 12.08.2012 Godina : 54 Lokacija : Podgorica
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Sub 17 Nov 2012 - 8:08
Rješenje Lukinog rebusa: BELI ZEKO MORI MNOGO LIJA
Ilija Đurković
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Sub 17 Nov 2012 - 8:21
Da li je rješenje slavljenikovog rebusa: DONA RUŽICI ME ČUVALA ?
Dejan
Broj poruka : 1525 Datum upisa : 14.11.2010 Godina : 54 Lokacija : Središte Pakla
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Sub 17 Nov 2012 - 9:37
Ilija, blizu si.
secujski
Broj poruka : 52 Datum upisa : 10.09.2012
Naslov: Praktičan predlog Sub 17 Nov 2012 - 10:48
>>[Dejan:] Za unos podataka sam potrošio 15-tak puta po pola sata, a zaista primećujem da mnogi kuliraju i to uopšte nije prijatno i iritira. Milan se "ubi" od od objašnjavanja i reklamiranja, ali to ne daje rezultate.
Slažem se da to daje prilično skromne rezultate, i evo šta predlažem.
Ja ću odsad da objavljujem rebuse isključivo na blogovima čiji autori aktivno podržavaju ideju baze rebusa, odnosno, bar s vremena na vreme evidentiraju svoje rebuse (ili rebuse sa svojih blogova) u njoj. Takođe, u pripremi imam i jedno takmičenje u rešavanju rebusa, koje ću održati na sajtu/blogu onoga ko prvi unese, recimo 200 svojih rebusa (ili rebusa sa svog bloga) u bazu. Ovaj konkretan poziv odnosi se, dakle, samo na autore enigmatskih blogova i sajtova (uključujući i ovaj u najavi!) - to nije mnogo ljudi, ali to su ljudi čijim bi se aktivnijim angažovanjem baza značajno popunila. Posebna očekivanja imam od onih na čijim sam blogovima i u okviru čijih sam manifestacija već priređivao takmičenja u rešavanju rebusa.
Dejanu predlažem da zauzme identičan stav. Tako ćemo najefikasnije mrdnuti sa mrtve tačke.
Željko Prvanov
Broj poruka : 948 Datum upisa : 06.01.2011
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Sub 17 Nov 2012 - 11:13
Da ne ostane nerešen Dejanov rebus NANA RUŽICA ME ČUVALA
Luka
Broj poruka : 4733 Datum upisa : 30.04.2011
Naslov: Luka Sub 17 Nov 2012 - 11:57
Djelomično sam sudjelovao u Vašoj polemici, bazirajući se na vlastita iskustva. Ne znam koliko široj publici, posjetiteljima sajta, koristi "optuživanje" i "uvjetovanje". Drugarska opomena je uvijek dobro došla, ali bez žešćih konotacija. Milanov link o arhiviranju rebus, već sam pohvalio, i rado ću se priključiti njegovom popunjavanju. Doduše, pitanje koliko ću, uza sve obveze za to imati vremena, ali recomo da neće biti problem za početak ubaciti ove rebuse koji su trenutno u opticaju.
Za razliku od ovog meni se puno više sviđa konstruktivna rasprava o rebusima, a sve u cilju unapređenja izrade i prezentacije rebusa, te uvođenje određenih standarda, kako u nazivima tako i u pravilima sastavljanja i(li) rješavanja istih.
Evo jednog "globus" uratka koji, radi neobičnosi od dosad viđenog, nije za aktualni natječaj, te stoga očekujem i pokoji komentar:
REBUSNI LOGOGRIFI (6,3,2,7)
Autor: Luka Pavičić
Napomena: LOGOGRIF prema Klaiću je zagonetka kod koje se riječi(ma) dodaje, oduzima ili mijenja slovo.
Kontrolor Admin
Broj poruka : 13674 Datum upisa : 19.06.2009 Godina : 69 Lokacija : Požarevac
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Sub 17 Nov 2012 - 22:12
Zauzet i odsutan, a ovo još čeka . Probaću da ga malo 'načnem' ...
SVIJET NAM _E _ _ _ _ _ _ _ (Vijetnam, Jemen, Gana) imam utisak da bi na kraju mogao da bude neki lokalizam .
P.S: Zahvaljujem Luki na odmerenim i konstruktivnim komentarima . .
Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Luka
Naslov: Luka Ned 18 Nov 2012 - 22:48
Rješenje je na prvi pogled logično, no ipak nije točno. Države su prepoznate, sad na scenu stupa umjetnost logogrifa.
Kao što znamo kod logogrifnog rebusa je uobičajeno da se svakom pojnu mijenja samo jedno slovo. Analogno tome, i ovdje bi trebalo u svakom pojmu "izvršiti intervenciju" jednog slova. U datom rješenju imamo da je zadnjem pojmu jedno slovo zamijenjeno a jedno izbačeno.
Rješenje je dakle na vrhu jezika.
Kontrolor Admin
Broj poruka : 13674 Datum upisa : 19.06.2009 Godina : 69 Lokacija : Požarevac
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Ned 18 Nov 2012 - 23:23
U pravu si Luka, nisam tu čitav dan, a kad sam stigao, vidim da nema ničeg novog, pa sam malo požurio. Može biti .... BENIGAN, mada mislim da nije .
I dalje se čekaju komentari, a može neko da pomogne i u rešavanju. Čak i oni koji nisu ništa u skorije vreme objavili, niti uplatili 10 € . .
Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Luka
Naslov: Luka Ned 18 Nov 2012 - 23:40
Da, ja sam zamislio rješenje: SVIJET NAM JE BENIGAN - Vijetnam, Jemen i Gana. Zgodna je i simetrija uratka. prvom pojmu se dodaje slovo na početku, drugom se mijenja srednje, a trećem se oduzima zadnje slovo.
Moram priznati da sam i ja očekivao konstruktivne komentare, ove podvrste rebusa nazvanog REBUSNI LOGOGRIFI, kod kojeg se, dakle, koristi sva tri "tipa" logogrifa: umetaljka, mijenjeljka i ispušraljka. No nikad niej kasno.
Ilija Đurković
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Pon 19 Nov 2012 - 7:58
[img] [/img]
mihajlo
Broj poruka : 2997 Datum upisa : 26.12.2011
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Pon 19 Nov 2012 - 8:30
mozda je resenje
PODNOSLJIVA HEMIKALIJA ,,S,, nije S
Ilija Đurković
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Pon 19 Nov 2012 - 8:33