ENIGMATIKA i druge zavrzlame
Da biste uzeli učešće u radu foruma, morate biti prijavljeni, a ako niste registrovani najpre se registrujte. Hvala.
Da biste uzeli učešće u radu foruma, morate biti prijavljeni, a ako niste registrovani najpre se registrujte. Hvala.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Forum za enigmatiku, logiku i zabavu

PrijemGalerijaTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

SITNE ZAGONETKE

Ići dole 
+11
Gisha
nikicb
secujski
mihajlo
eroslavko
Željko Prvanov
Dejan
N. Petkovski
Luka
Ilija Đurković
Kontrolor
15 posters
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 11 ... 19, 20, 21 ... 43 ... 67  Sledeći
AutorPoruka
N. Petkovski

Broj poruka : 4992
Datum upisa : 17.01.2011
Godina : 77

SITNE ZAGONETKE - Page 20 Empty
PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeSub 16 Mar 2013 - 18:39

Da ne budem pogrešno shvaćen: ja nisam izmislio ta "pravila", niti sam ih ikad komentarisao, niti sam ikad pitao zašto to mora tako da bude. Ja sam jednostavno živeo sa tim nametnutim (bar meni) pravilima. Čak me jednom jedan urednik (istaknuti enigmatsjki stvaralac) "izgrdio" da ja kao enigmata sa dokazanim pedigreom nisam smeo dopustiti da unazadim svoj rejting anagramom sa dve izmene - to ne sme da uradi ni početnik, a kamoli ja!!!

Zato moje komentare o anagramima sa dve izmene nemojte shvaćati lično.
Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

Broj poruka : 4733
Datum upisa : 30.04.2011

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeSub 16 Mar 2013 - 19:54

N. Petkovski ::
U vezi gornjeg, citiram ono što je pisalo u svakom godišnjem almanahu anagrama koji priprema Dinko Knežević:

REČNIK ANAGRAMNIH TERMINA

ЛОГОГРИФНИ АНАГРАМ, загонетка код које се слова у поставци разликује од слова у решењу било да има једно слово мање (в. крњи анаграм), једно слово више (в. проширени анаграм) или се, упркос томе што је број слова идентичан, у поставци појављује слово које нема у решењу (в. анаграм с изменом). Дакле, логогорифни анаграм је скупни назив за све анаграме који нису "чисти" (в.).

АНАГРАМ С ИЗМЕНОМ, врста логогрифног анаграм код којег се поставка и решење имају исти број слова, али се разликују у једном слову које је потребно променити пре решавања. Данас се обично та измена наговештава уз наслов анаграма. Није дозвољена измена више од једног слова. Пример: СРЕМСКА СЛАТИНА, Стари Сланкамен, Д. Кнежевић, Рубикон 43, април 2001.) Понекад се провуче и анаграм са две измене, грешком састављача и/или уредника (нпр.: СИСАТА УСНИЛА РОЛЕ - АЛИША СИЛВЕРСТОУН, Момир Вученовић, Новости енигма 2259, 03.11.2006) или намерно због ефектности самог анаграма (нпр. Милинов анаграм ДУЋАН ЦИПЕЛА „БОРОВО“! - продавница обуће).

Dakle, anagram s izmenom JESTE logogrifni anagram. U mojoj karijeri se događalo da sam imao anagrame sa izmenom dva slova i uvek su mi SVI urednici izbacivali te radove jer su se dve izmene smatrale nekvalitetom rada i to velikim i nedopuštenim.

Jest Nikola, to je uvriježeno kod pretaljki (anagrama), dok je se očito kod rebusa pojedini pojmovi tretiraju malo drugačije. To nije moja teorija, već zaključak na temeljuu dosadašnje prakse objavljivanja tih podvrsta rebusa, što dakakao ovisi kako autoorima, tako i još više o urednicima koji to objavljuju.
Na Skupštini ESS-a u Kikindi bilo je govora o izradi Leksikona zagonetki koji će valjda razriješiti ove nedoumice.
Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeSub 16 Mar 2013 - 20:23

Križaljčica 5x3 uz 226. obljetnicu rođenja njemačkog fizičara:
SITNE ZAGONETKE - Page 20 Ohm3
Opisi ostalih ppojmova abecedno:
- azijska divlja ovca
- japanska pop pjevačica Kamei
- plin, petrolej
- žarač, vatralj
- indijski glumac Ramesh
Nazad na vrh Ići dole
N. Petkovski

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeSub 16 Mar 2013 - 20:53

GEORG
ARHAR
SIMON

GEORG SIMON OHM
Nazad na vrh Ići dole
Dejan

Dejan

Broj poruka : 1525
Datum upisa : 14.11.2010
Godina : 54

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeSub 16 Mar 2013 - 22:42

SITNE ZAGONETKE - Page 20 Autorebus4
Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeSub 16 Mar 2013 - 23:30

VAN DOMAŠAJA
Nazad na vrh Ići dole
Kontrolor
Admin
Kontrolor

Broj poruka : 13674
Datum upisa : 19.06.2009
Godina : 69

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeSub 16 Mar 2013 - 23:41

SITNE ZAGONETKE - Page 20 Sendvich2

Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Nazad na vrh Ići dole
https://enigmatski-forum.serbianforum.info
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeSub 16 Mar 2013 - 23:50

PLAVA SENICA
Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeSub 16 Mar 2013 - 23:52

ISPUŠTAJNI REBUS (10, 4)

SITNE ZAGONETKE - Page 20 Metaq
Nazad na vrh Ići dole
Ilija Đurković

Ilija Đurković

Broj poruka : 2093
Datum upisa : 12.08.2012
Godina : 54

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeNed 17 Mar 2013 - 1:37

PRIMETISTE LICE
Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeNed 17 Mar 2013 - 11:45

Osobena križaljčica 4x4 uz 27. rođendan nogometaša:

SITNE ZAGONETKE - Page 20 Images?q=tbn:ANd9GcSp09wNkCPucw-m4vG7FLeVy3m6yHx3XzihoaXnBWgYloImH6pI

Opisi ostalih pojmova:
- dubrovački pjesnik Držić
- zagrebački pjesnik Kišević
- utjelovila Rose u Titanicu (1997.)
- Franc Luz u Zvjezdanim stazama
- britanski poslovni savjetnik Opiraj (Opy)
- glumila Gildu 1946. godine
Nazad na vrh Ići dole
N. Petkovski

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeNed 17 Mar 2013 - 14:23

Nadam se da neće biti primedbi zbog Đ i DŽ:

ĐEKO
ODAN
RITA
ENES

jer fudbaler je Edin eko, a dubrovački pjesnik je Đore Držić
Nazad na vrh Ići dole
Luka

Luka

PočaljiNaslov: Luka   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeNed 17 Mar 2013 - 14:41

Ipak hoće Nikolla. Na internetu Đore Držić ima oko 1.500 rezultata, a Džore Držić oko 8.500, dakako što nije mjerilo. Ja se sjećam tog pjesnika još iz gimnazijskih dana, te iskreno govoreći nisam ni provjeravao. Sad si me potaknu na razmišljanje da nisam fulao zagonetku. Ipak provjeravajući Leksikon JLZ, (1974), kao i wiikipedija navode DŽORE DRŽIĆ, dakle i uradak je korektan, ali sa DŽ.
Nazad na vrh Ići dole
N. Petkovski

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeNed 17 Mar 2013 - 14:49

Ne sporim Luka. Tražeći na Internetu dubrovačkog pjesnika Držića, našao sam GJORE Držić. Kako je GJ ustvari Đ (a i mnogo mi je logičnije bilo da je Đ umesto neočekivanog DŽ), nisam ni pomislio da probam pronaći nekog ko bi se zvao DŽORE. Da sam to pokušao, našao bih ga i ne bi bilo dileme. Svejedno, rešio sam ti križaljčicu, a to je puno bitnije juhuhu juhuhu juhuhu
Nazad na vrh Ići dole
Kontrolor
Admin
Kontrolor

Broj poruka : 13674
Datum upisa : 19.06.2009
Godina : 69

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitimeNed 17 Mar 2013 - 14:53

Ukršteničica povodom 62. rođendana....

SITNE ZAGONETKE - Page 20 Ukr4x5Opisi su dati po azbučnom redu rešenja:

Stena ili Karington
Makar malo
Vrsta motornog vozila
Velika količina nečega
Ime poznatog glumca, libanskog porekla
Pantljike
Samo što nije

Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Nazad na vrh Ići dole
https://enigmatski-forum.serbianforum.info
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: SITNE ZAGONETKE   SITNE ZAGONETKE - Page 20 Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

SITNE ZAGONETKE
Nazad na vrh 
Strana 20 od 67Idi na stranu : Prethodni  1 ... 11 ... 19, 20, 21 ... 43 ... 67  Sledeći
 Similar topics
-
» ANAGRAMIJADA
» SITNE ZAGONETKE
» ANAGRAMIJADA
» SITNE ZAGONETKE
» SITNE ZAGONETKE

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ENIGMATIKA i druge zavrzlame :: ENIGMATSKI FORUM :: MALA ŠKOLA ENIGMATIKE-
Skoči na: