| SITNE ZAGONETKE | |
|
+10secujski nikicb mihajlo Dejan eroslavko N. Petkovski Željko Prvanov Kontrolor Luka Ilija Đurković 14 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Kontrolor Admin
Broj poruka : 13674 Datum upisa : 19.06.2009 Godina : 69 Lokacija : Požarevac
| Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Ned 20 Jul 2014 - 18:35 | |
| | |
|
| |
Luka
Broj poruka : 4733 Datum upisa : 30.04.2011
| Naslov: Luka Ned 20 Jul 2014 - 19:10 | |
| | |
|
| |
Ilija Đurković
Broj poruka : 2093 Datum upisa : 12.08.2012 Godina : 54 Lokacija : Podgorica
| |
| |
Kontrolor Admin
| Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Pet 25 Jul 2014 - 15:58 | |
| | |
|
| |
ilijao
Broj poruka : 1230 Datum upisa : 15.04.2014 Godina : 63 Lokacija : Privlaka,Slavonija
| Naslov: Sitne zagonetke Pet 25 Jul 2014 - 17:35 | |
| | |
|
| |
N. Petkovski
Broj poruka : 4992 Datum upisa : 17.01.2011 Godina : 77
| Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Pet 25 Jul 2014 - 19:15 | |
| - Luka ::
- hausmajstori - maus haj-stori
HAUSMAJSTOR ili HAUZMAJSTOR?
Ovde bih hteo nešto da prokomentarišem. Pošto znam da se ova inostrana reč na makedonskom jeziku preuzima kao HAUZMAJSTOR, hteo sam da proverim kako je u srpskom i hrvatskom jeziku i pronašao sledeće: na Google-u i Vikipedijama stoji i HAUSMAJSTOR ali i HAUZMAJSTOR, dakle može i jedno i drugo. Ali na portalu SRPSKI JEZIK postoji SAMO reč HAUZMAJSTOR, nema HAUSMAJSTOR. Na portalu HRVATSKI JEZIK postoji SAMO reč HAUZMAJSTER - ne HAUZMAJSTOR, ali nema ni HAUSMAJSTOR ni HAUSMAJSTER.
Ovime ništa ne tvrdim, nego samo navodim šta postoji u našim jezicima (literaturno, pravopisno i pravogovorno) i van njih. | |
|
| |
Kontrolor Admin
| Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Pet 25 Jul 2014 - 23:56 | |
| - N. Petkovski ::
- Luka ::
Ovde bih hteo nešto da prokomentarišem. Pošto znam da se ova inostrana reč na makedonskom jeziku preuzima kao HAUZMAJSTOR, hteo sam da proverim kako je u srpskom i hrvatskom jeziku i pronašao sledeće: na Google-u i Vikipedijama stoji i HAUSMAJSTOR ali i HAUZMAJSTOR, dakle može i jedno i drugo. Ali na portalu SRPSKI JEZIK postoji SAMO reč HAUZMAJSTOR, nema HAUSMAJSTOR. Na portalu HRVATSKI JEZIK postoji SAMO reč HAUZMAJSTER - ne HAUZMAJSTOR, ali nema ni HAUSMAJSTOR ni HAUSMAJSTER.
Ovime ništa ne tvrdim, nego samo navodim šta postoji u našim jezicima (literaturno, pravopisno i pravogovorno) i van njih. Ovo je vrlo zanimljivo, i ne vidim razloga da se ne prodiskutuje. Iskren da budem, meni nije zasmetalo hausmajstor(i), jer mi se čini da je to bliže onome kako se reč izgovara. Međutim, u RMS, Vujakliji i Klajiću, kao i Obratnom rečniku M. Nikolića, nalazim samo oblik hauzmajsto(e)r, mada u RMS postoji reč hausrok - kućna haljina, a u Klajiću su zabeležene još i reči kao: hausfrajnd, hausklajd i sl. Gugl.rs za hausmajstora ima 121.000 pogodaka, a za hauzmajstora 11.700, što naravno ne znači da je prva varijanta "tačnija", već samo rasprostranjenija. Bilo bi dobro da se jave i kolege sa drugim izvorima. | |
|
| |
Kontrolor Admin
| |
| |
ilijao
Broj poruka : 1230 Datum upisa : 15.04.2014 Godina : 63 Lokacija : Privlaka,Slavonija
| Naslov: Sitne zagonetke Sub 26 Jul 2014 - 6:24 | |
|
Anagramčić
AFRIKA-1847.
BIRALI JE tada oni nezavisnost što su htjeli da ne žive ko koloni već slobodno- i uspjeli!
| |
|
| |
Ilija Đurković
| Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Sub 26 Jul 2014 - 7:16 | |
| | |
|
| |
Ilija Đurković
| |
| |
Ilija Đurković
| Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Sub 26 Jul 2014 - 10:00 | |
| - Kontrolor ::
- N. Petkovski ::
- Luka ::
Ovime ništa ne tvrdim, nego samo navodim šta postoji u našim jezicima (literaturno, pravopisno i pravogovorno) i van njih. Ovo je vrlo zanimljivo, i ne vidim razloga da se ne prodiskutuje.
Iskren da budem, meni nije zasmetalo hausmajstor(i), jer mi se čini da je to bliže onome kako se reč izgovara. Međutim, u RMS, Vujakliji i Klajiću, kao i Obratnom rečniku M. Nikolića, nalazim samo oblik hauzmajsto(e)r, mada u RMS postoji reč hausrok - kućna haljina, a u Klajiću su zabeležene još i reči kao: hausfrajnd, hausklajd i sl. Gugl.rs za hausmajstora ima 121.000 pogodaka, a za hauzmajstora 11.700, što naravno ne znači da je prva varijanta "tačnija", već samo rasprostranjenija.
Bilo bi dobro da se jave i kolege sa drugim izvorima. I ja sam imao dilemu da li da ovo objavljujem s obzirom da relevantni rječnici kažu "HAUZMAJSTOR", ali kao riječ njemačkog porijekla. Rječnici engleskog jezika jasno kažu "haus" kao transkripciju za riječ "kuća", a i u izgovoru je to sveprisutno, i svakako mi je puno bliže nego "HAUZMAJSTO(E)R". U Podgorici postoji velika firma "Hausmajstor" koja se bavi kućnim popravkama (što naravno ne znači da je ispravno). | |
|
| |
ilijao
| Naslov: Sitne zagonetke Sub 2 Avg 2014 - 14:35 | |
| Anagramčić uz rođendan glumca !
PROLETI TU film i Lorens od nečega, počasni oskarovac što jednom bješe, u životu svom on glumio je svega, i u Arabiji mnogi sve to i vidješe !
| |
|
| |
N. Petkovski
Broj poruka : 4992 Datum upisa : 17.01.2011 Godina : 77
| Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Sub 2 Avg 2014 - 14:53 | |
| | |
|
| |
Kontrolor Admin
| |