Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
N. Petkovski
Broj poruka : 4992 Datum upisa : 17.01.2011 Godina : 77
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Pon 12 Jan 2015 - 22:55
Ajde IlijaO ortače pomagaj!!! Levo je LAN, ali koja je ovo lepojka nemam pojma.
ilijao
Broj poruka : 1230 Datum upisa : 15.04.2014 Godina : 63 Lokacija : Privlaka,Slavonija
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Uto 13 Jan 2015 - 9:07
N. Petkovski ::
Ajde IlijaO ortače pomagaj!!! Levo je LAN, ali koja je ovo lepojka nemam pojma.
Kako ne , Nikola! Ta"mala" anim ir dama je jako eksplozivna i praskava! A rješenje najbolje zna DALMATINO, uz uvjet da ima govornu manu pa mjesto N govori T!! Dovoljno?
N. Petkovski
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Uto 13 Jan 2015 - 14:15
Čekaj malo! Ja sam mislio da fraza treba da ima 2 reči, jedna je LAN a druga bi trebala da bude ime ove dame od 6 slova. U boldirana slova koja mi nudiš kao pomoć treba da nađem ime dame, ali su to 4 slova. Gde su ostala 2? Ispada da fraza ima 3 reči. Velikim slovima mi nudiš anagram od traženog rešenja. Tu nalazim MANDOLINA, a to bi kao fraza bilo: LAN DO MINA (dakle dama je neka MINA, a na internetu sam je našao kao MINA LAZAREVIĆ) i onda MAN DO LINA = MANDOLINA. Samo izgleda da rešenje treba da bude LAN DO MINE = MAN DO LINE = MANDOLINE, jer MINA ne može biti u nominativu (lan do Nikola? ili lan do Ilija, ne, nego lan do Nikole i lan do Ilije).Jesam li u pravu?
ilijao
Broj poruka : 1230 Datum upisa : 15.04.2014 Godina : 63 Lokacija : Privlaka,Slavonija
Naslov: Sitne zagonetke Uto 13 Jan 2015 - 15:05
Čekaj malo! Ja sam mislio da fraza treba da ima 2 reči, jedna je LAN a druga bi trebala da bude ime ove dame od 6 slova. U boldirana slova koja mi nudiš kao pomoć treba da nađem ime dame, ali su to 4 slova. Gde su ostala 2? Ispada da fraza ima 3 reči. Velikim slovima mi nudiš anagram od traženog rešenja. Tu nalazim MANDOLINA, a to bi kao fraza bilo: LAN DO MINA (dakle dama je neka MINA, a na internetu sam je našao kao MINA LAZAREVIĆ) i onda MAN DO LINA = MANDOLINA. Samo izgleda da rešenje treba da bude LAN DO MINE = MAN DO LINE = MANDOLINE, jer MINA ne može biti u nominativu (lan do Nikola? ili lan do Ilija, ne, nego lan do Nikole i lan do Ilije).Jesam li u pravu?
Jesi , ali donekle! Pošto je spunerizam i ja sam mislio da se ne može pojavljivati više od dvije riječi ! Ali LAN DO MINE daje MANDOLINE, dok je u jednini, po meni neprihvatljivo, i slažem se s tobom! Čekamo pravorijek glavnog i odgovornog!
Kontrolor Admin
Broj poruka : 13674 Datum upisa : 19.06.2009 Godina : 69 Lokacija : Požarevac
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Pet 16 Jan 2015 - 21:37
Mislim da može više reči da bude u postavci, a da je poenta da 2 slova zamene mesta. Bilo bi dobro da se oglase i drugi autori i teoretičari rebusa. Rešenje je ispravno (u množini: mandoline) jer je postavka lan do Mine.
Evo još jednog zadatka sa takmičenja, a na slici je poznata kanadska pop-pevačica
Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
N. Petkovski
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Sub 17 Jan 2015 - 1:22
E, mislim da sam ovo rešio bez pomoći IlieO. Doduše namučio sam se da odgonetnem marku ovoj pikapa. Nisam mogao da povećam sliku i da vidim znak na automobilu, mislio sam da je Tojota ili Hjundai, a onda sam tražio na internetu pikape i našao da je to Zastavin pikap "poli". Ali i dalje mi nije išlo rešenje, dok nisam primetio da je ono crveno na licu selin Dion strelica koja pokazuje na njen nos. E onda se sve uklopilo: NOS I POLI SELIN DION = ON NOSI POLISE LINDI. Nadam se da nisam pogrešio.
Luka
Broj poruka : 4733 Datum upisa : 30.04.2011
Naslov: Luka Sub 17 Jan 2015 - 10:14
ilijao ::
Jesi , ali donekle! Pošto je spunerizam i ja sam mislio da se ne može pojavljivati više od dvije riječi ! Ali LAN DO MINE daje MANDOLINE, dok je u jednini, po meni neprihvatljivo, i slažem se s tobom! Čekamo pravorijek glavnog i odgovornog!
Kontrolor: Mislim da može više reči da bude u postavci, a da je poenta da 2 slova zamene mesta. Bilo bi dobro da se oglase i drugi autori i teoretičari rebusa. Rešenje je ispravno (u množini: mandoline) jer je postavka lan do Mine happyup .
Mislim da smo ne nekom mjestu već o ovome raspravljali, no evo još jednom mog mišljenja. Najefektniji SPUNERIZAM je sa dvije riječi uz mijenjnje mjesta 2 slova, i to iz svake riječi. Zasigurno su objavljivani Spunerizmi sa odstupanjem od ovog načela. Potrudih se prelistati vlastitu arhivu i arhivu objavljenih rebusa:
Antun Košir (Kvizorama 274, 1987): teta primalja - peta, tri malja Ivica Radovniković-IVRA (Feniks 217, 2003): luk i voda - vuk i (pastir) Loda Milan Sečujski (Enigma kafe 2011): izabrana karijera - iza krana barijera Dejan Minić (Enigma kafe 2012): dobra nevesta - do brave Nesta (Alesandro) Milan Sečujski (Enigmatika TIO 2012): poludesmo načisto - poludesno maš i sto Milan Sečujski (Enigmatika TIO 2013): Džejms Kameron - Džejn s kamerom
... a na ovom blogu su ranije objavljeni: Dejan Minić (Enigmatika 2013): zelena patrola - pelena za Trola Jovan Novaković (Enigmatika 2014): Rolan Garos - Ro, Dunja LANGO, Eva RAS
Dakle, takve spunerizme su radili eminentni rebusači a "puštali" ih (još eminentniji) urednici: B.Nazansky, P.Galogaža, Z.Radisavljević i S.Bovan, a vjerovatno ima poneki i na Banetovom blogu rebusa, te možemo zaključiti da je i ovakva (pod)vrsta rebusa OK.
Razmišljajući o inačicama, zasigurno se mogu pojaviti i slogovni spunerizam, višeslovni spunerizam itd. "Bacivši oko" u arhivu ovog bloga nalazimo da je još 2011. predstavljena:
SAMOZAGONETKA
SPANER IZUM
... te objavljen(a) moj(a):
VIŠESLOVNI SPUNERIZAM
NUDISTIČKA POTURA
PS: potura - stari bakreni novac od pola groša (madž)
Luka
Naslov: Spunerizam Sub 17 Jan 2015 - 12:26
SLOGOVNI SPUNERIZAM (4,5)
Poslednji put izmenio Luka dana Sub 17 Jan 2015 - 18:05, izmenio ukupno 3 puta
Ilija Đurković
Broj poruka : 2093 Datum upisa : 12.08.2012 Godina : 54 Lokacija : Podgorica
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Sub 17 Jan 2015 - 17:06
SUZE IMAMA? (Maze i Suma)
Luka
Naslov: Luka Sub 17 Jan 2015 - 18:07
Ilija Đurković ::
To je Ilija moguće rješenje uz danu sliku, i promjenih frazu, da i ona bude OK, no ja sam imao drugu ideju (dolje).
Luka
Naslov: Spunerizam Sub 17 Jan 2015 - 18:19
SLOGOVNI SPUNERIZAM (9)
Poslednji put izmenio Luka dana Ned 18 Jan 2015 - 13:24, izmenio ukupno 3 puta
ilijao
Naslov: Sitne zagonetke Sub 17 Jan 2015 - 18:46
Luka ::
ilijao ::
Kontrolor: Mislim da može više reči da bude u postavci, a da je poenta da 2 slova zamene mesta. Bilo bi dobro da se oglase i drugi autori i teoretičari rebusa. Rešenje je ispravno (u množini: mandoline) jer je postavka lan do Mine happyup .
Mislim da smo ne nekom mjestu već o ovome raspravljali, no evo još jednom mog mišljenja. Najefektniji SPUNERIZAM je sa dvije riječi uz mijenjnje mjesta 2 slova, i to iz svake riječi. Zasigurno su objavljivani Spunerizmi sa odstupanjem od ovog načela. Potrudih se prelistati vlastitu arhivu i arhivu objavljenih rebusa:
Antun Košir (Kvizorama 274, 1987): teta primalja - peta, tri malja Ivica Radovniković-IVRA (Feniks 217, 2003): luk i voda - vuk i (pastir) Loda Milan Sečujski (Enigma kafe 2011): izabrana karijera - iza krana barijera Dejan Minić (Enigma kafe 2012): dobra nevesta - do brave Nesta (Alesandro) Milan Sečujski (Enigmatika TIO 2012): poludesmo načisto - poludesno maš i sto Milan Sečujski (Enigmatika TIO 2013): Džejms Kameron - Džejn s kamerom
... a na ovom blogu su ranije objavljeni: Dejan Minić (Enigmatika 2013): zelena patrola - pelena za Trola Jovan Novaković (Enigmatika 2014): Rolan Garos - Ro, Dunja LANGO, Eva RAS
Dakle, takve spunerizme su radili eminentni rebusači a "puštali" ih (još eminentniji) urednici: B.Nazansky, P.Galogaža, Z.Radisavljević i S.Bovan, a vjerovatno ima poneki i na Banetovom blogu rebusa, te možemo zaključiti da je i ovakva (pod)vrsta rebusa OK.
Razmišljajući o inačicama, zasigurno se mogu pojaviti i slogovni spunerizam, višeslovni spunerizam itd. "Bacivši oko" u arhivu ovog bloga nalazimo da je još 2011. predstavljena:
SAMOZAGONETKA
SPANER IZUM
... te objavljen(a) moj(a):
VIŠESLOVNI SPUNERIZAM
NUDISTIČKA POTURA
PS: potura - stari bakreni novac od pola groša (madž)
Rješenja ovih spunerizama su:
SPUNERIZAM
TURISTIČKA PONUDA
Ilija Đurković
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Ned 18 Jan 2015 - 10:57
Luka ::
Ilija Đurković ::
To je Ilija moguće rješenje uz danu sliku, i promjenih frazu, da i ona bude OK, no ja sam imao drugu ideju (dolje).
Ne možeš to tako jednostavno prisvojiti, onda je ovo moja zagonetka!
Ilija Đurković
Naslov: Re: SITNE ZAGONETKE Ned 18 Jan 2015 - 12:11