Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Kontrolor Admin
Broj poruka : 13674 Datum upisa : 19.06.2009 Godina : 69 Lokacija : Požarevac
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Uto 23 Jan 2018 - 0:03
Privremena lista 3. kola
PRIRODU SAVLAÐUJEMO, AKO JOJ SE POKORAVAMO
U OSOROJ JARI SUVOM REKOM DOĐE JAKA POPLAVA mih POÐE MOJ SPLAV, KAO I JAKO JEDRO, U SUROVA MORA mih A JAKO JEDRO PROĐE SPOKOJ U MORU SA VALOVIMA! KOKO SAMO UREĐUJE POJAS PRIMORJA OD VALOVA! SUROVA KLIMA PROĐE, A RADUJMO SE OVOJ OPAKOJ mih MOJSIJE PROĐE PREKO MORA, VODA, A OSVAJA LUKU SIJU OVO SJEME, OKOPAJU KOROV, A MAR RAĐA PLOD! UREĐUJ, OKAPAJ, ORI, PA VREO OVLADAJ KOSMOSOM! O, KAO USUD, MOJSIJE PROĐE POKRAJ VALOVA MORA USVOJI! SARAĐUJMO A OPRAVDAJMO EKO POREKLO! KOSMOS KOJI RAĐA OLUJE PROPOVEDA RAJ UMOVA I KAD PROĐU OLUJE S MORA,KAO PRVO JE OSVAJAMO! MUKA MORI ORLOVE, A JA: USPORAVAJ! DOĐE SPOKOJ .
mihajlo
Broj poruka : 2996 Datum upisa : 26.12.2011
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Uto 23 Jan 2018 - 8:24
Prihvatam Dinkovu kritiku i neka ostnu prva dva
Poslednji izmenio mihajlo dana Uto 23 Jan 2018 - 21:33, izmenjeno ukupno 1 puta
Mesud
Broj poruka : 1417 Datum upisa : 29.07.2011
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Uto 23 Jan 2018 - 8:47
Ide ovo: O, KAO USUD, MOJSIJE PROĐE PORED VALOVA MORA KO ĐOJA DJELAMO PRAVO, U MIRU, A SVE JAKO SPORO
drAgasi
Broj poruka : 279 Datum upisa : 08.02.2016 Godina : 58 Lokacija : Gacko
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Uto 23 Jan 2018 - 12:46
Iskrene čestitke svim pobjednicima:
Mihajlu, za sedmični anagram, Nikoli, za anagram godine i Zdenku, za ukupnu pobjedu u 2017. godini!
Bravo, šampioni!
PROVERIO SAM, USVAJAMO DOK KOJA OLUJA PROĐE!
Dinko
Broj poruka : 62 Datum upisa : 23.12.2017
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Uto 23 Jan 2018 - 19:58
Dao sam si malo truda i prekontrolirao sve anagrame pa sam primijetio da je jedan 'materijalno' neispravan (Mesudov): MOJSIJE PROĐE PREKO MORA,VODA,A OSVAJA LUKU! Ovdje fali jedno O,a ima jedno E viška. Na to je već upozorio Mihajlo,a izgleda da je Mesud prijavio druga dva anagrama, dakle to je riješeno. Mihajlov anagram SUROVA KLIMA PROĐE,A RADUJMO SE OVOJ OPAKOJ!, ponavlja riječ SE koja se nalazi u zadanoj temi PRIRODU SAVLAĐUJEMO AKO JOJ SE POKORAVAMO. Dakle,ovdje se ne radi o istom korijenu nego se čak ponavlja potpuno ista riječ,pa na to upozoravam Mihajla. Zdenkov pak anagram UREĐUJ,OKAPAJ,PA VREO OVLADAJ KOSMOSOM! ima isti korijen s jednom riječi u zadanoj temi,naime kod njega stoji OVLADAJ,a u temi SAVLAĐUJEMO što je nedvojbeno isti korijen- oba dvije riječi su izvedenice od glagola VLADATI. Apeliram na kolege da povuku svoje anagrame,po istom aršinu kako su i oni meni sugerirali u prošlom kolu kad sam imao anagram s istim korijenom.
Kontrolor Admin
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Sre 24 Jan 2018 - 0:03
Konačna lista 3. kola:
PRIRODU SAVLAÐUJEMO, AKO JOJ SE POKORAVAMO
1. U OSOROJ JARI SUVOM REKOM DOĐE JAKA POPLAVA 2. POÐE MOJ SPLAV, KAO I JAKO JEDRO, U SUROVA MORA 3. A JAKO JEDRO PROĐE SPOKOJ U MORU SA VALOVIMA! 4. KOKO SAMO UREĐUJE POJAS PRIMORJA OD VALOVA! 5. SIJU OVO SJEME, OKOPAJU KOROV, A MAR RAĐA PLOD! 6. UREĐUJ, OKAPAJ, ORI, PA VREO OVLADAJ KOSMOSOM!* 7. O, KAO USUD, MOJSIJE PROĐE POKRAJ VALOVA MORA 8. USVOJI! SARAĐUJMO A OPRAVDAJMO EKO POREKLO! 9. KOSMOS KOJI RAĐA OLUJE PROPOVEDA RAJ UMOVA 10. I KAD PROĐU OLUJE S MORA,KAO PRVO JE OSVAJAMO! 11. MUKA MORI ORLOVE, A JA: USPORAVAJ! DOĐE SPOKOJ 12. KO ĐOJA DJELAMO PRAVO, U MIRU, A SVE JAKO SPORO 13. PROVERIO SAM, USVAJAMO DOK KOJA OLUJA PROĐE!
Zdenko
Broj poruka : 2195 Datum upisa : 18.03.2013
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Sre 24 Jan 2018 - 9:38
Dinko ::
Dao sam si malo truda i prekontrolirao sve anagrame pa sam primijetio da je jedan 'materijalno' neispravan (Mesudov): MOJSIJE PROĐE PREKO MORA,VODA,A OSVAJA LUKU! Ovdje fali jedno O,a ima jedno E viška. Na to je već upozorio Mihajlo,a izgleda da je Mesud prijavio druga dva anagrama, dakle to je riješeno. Mihajlov anagram SUROVA KLIMA PROĐE,A RADUJMO SE OVOJ OPAKOJ!, ponavlja riječ SE koja se nalazi u zadanoj temi PRIRODU SAVLAĐUJEMO AKO JOJ SE POKORAVAMO. Dakle,ovdje se ne radi o istom korijenu nego se čak ponavlja potpuno ista riječ,pa na to upozoravam Mihajla. Zdenkov pak anagram UREĐUJ,OKAPAJ,PA VREO OVLADAJ KOSMOSOM! ima isti korijen s jednom riječi u zadanoj temi,naime kod njega stoji OVLADAJ,a u temi SAVLAĐUJEMO što je nedvojbeno isti korijen- oba dvije riječi su izvedenice od glagola VLADATI. Apeliram na kolege da povuku svoje anagrame,po istom aršinu kako su i oni meni sugerirali u prošlom kolu kad sam imao anagram s istim korijenom.
Što se tiče ponavljanja riječi "SE", već je prije dogovoreno da se priznaje ponavljanja jednoslovnih i dvoslovnih riječi, pa je Mihajlov anagram u redu.
Na žalost kasno sam vidio Dinkov komentar o ponavljanju korijena u mom anagramu (OVLADAJ - SAVLAĐUJEMO), inače bih ga izbacio ili popravio. U svkom slučaju molim kolege koji još nisu poslali glasove da ovom anagramu ne daju bodove.
Dinko
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Sre 24 Jan 2018 - 13:24
Mihajlo i Zdenko su se korektno ponijeli nakon moje opaske, međutim ipak smatram nužnim da neke stvari utvrdimo, definitivno dogovorimo i onda eventualno unesemo u pravila. Prema važećim pravilima ovog sajta,isti korijen riječi i ponavljanje istih riječi (bile one jednoslovne, dvoslovne ili višeslovne) iz teme u anagramu su dozvoljeni,ono što nije dozvoljeno su samo pogrešni anagrami (manjak ili višak slova). Sve ostalo je,kao, stvar slobodne procjene. Pri takvom stanju stvari,mi nemamo što jedan drugoga upozoravati na ponavljanje korijena i riječi jer su oni dozvoljeni,ali mi to ipak činimo. To znači da pravila nisu jasna ili da su nedostatna,t.j. to znači da postoje još neka pravila koja nisu unesena u pravila sajta. Eto,i ja upozoravam Mihajla na ponavljanje riječi,a onda Zdenko kaže kako je ranije 'dogovoreno' da se jednoslovi i dvoslovi priznaju a korijeni ne. Smatram da onda ta pravila treba unijeti među pravila sajta,da ih se svi pridržavamo a ne ovako,netko da-netko ne,čime se stvara konfuzija i nedosljednost. Mene su inače hrvatski enigmati učili da su isti korijen i ponavljanje jednoslova i dvoslova nedozvoljeni,a na natjecanjima u organizaciji Z.Radisavljevića sam vidio da se i jedno i drugo tolerira...
Zdenko
Broj poruka : 2195 Datum upisa : 18.03.2013
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Sre 24 Jan 2018 - 14:53
Kod anagrama sa ovako puno slova (do 40) gotovo je nemoguće ne ponoviti veznike "a" ili "i", a da rečenica bude lijepa i tečna. Dogovoreno je da se priznaje i ponavljanje dvoslova. Što se tiče ponavljanja korijena riječi, anagrami su se uvijek povlačili nakon ukazivanja na zajednički korijen. Neki puta korijen nije toliko očit i ne možemo se usaglasiti da li se radi o ponavljanju istog, pa autor odlučuje da li će anagram ostaviti, ali time riskira da ne dobije bodove.
Dinko
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Sre 24 Jan 2018 - 15:20
Ok,znači to su neka interna,među vama dogovorena pravila. Zašto ih se ne napiše kao pravila sajta,kako bi ona postala punovažeća i kako bi ih odmah pročitao svaki novi igrač? Jer,po aktualnim pravilima ispada da je dozvoljeno i ponavljanje troslovnih i riječi sa još više slova. Inače,ja se ne slažem s time da je kod ovakvih anagrama gotovo nemoguće ne ponoviti jednoslove (zapravo se,kako vidim, takvo ponavljanje događa vrlo rijetko) ali poštujem i prihvaćam da se jednoslovi i dvoslovi toleriraju ako je takva vaša odluka. Samo kažem,pravila treba i napisati tako da se znaju.
Kontrolor Admin
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Sre 24 Jan 2018 - 22:14
Danas sam bio prezauzet drugim obavezama, a i inače izbegavam da komentarišem u toku glasanja.
Kao što je Zdenko već napisao, u Igri anagrama se držimo nekih uobičajenih pravila anagramiranja, jer pisana ne postoje, i mada se nekada učini suprotno, mislim da smo prilično tolerantni, kako bismo opravdali naziv takmičenja . To nikako ne znači da je sve dozvoljeno, ali ne sečemo vene ako nam nešto promakne. Dva ključna kriterijuma su: čist anagram i koren reči. Odstupanje od prvog može se i naknadno "sankcionisati", diskvalifikacijom anagrama i korekcijom redosleda na tabeli, a (ne)upotreba reči istog korena je opšteprihvaćen kriterijum, ali nije "materijalna greška", pa je samo pitanje kako će ko oceniti takav sastav. Zato toga nema u Pravilima (nije zabranjeno!), nego se držimo dobrog običaja da ukažemo na isti koren reči, a ostalo je na autoru.
Ako i drugi učesnici Igre anagrama smatraju da to treba uneti u pravila, nije nikakav problem. To bi, zapravo, bila samo preporuka autorima. .
Kontrolor Admin
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Sre 24 Jan 2018 - 22:23
Zaboravih u komentaru iznad tabele:
U diskusiji od pre nekoliko godina, usvojili smo da ponavljanje predloga, veznika, uzvika i sl. (jednoslova i dvoslova) nije zabranjeno . A sve što nije zabranjeno to je dozvoljeno, pa zato nema potrebe naglašavati u Pravilima.
I ovde važi poslednji pasus iz prethodnog komentara.
Dinko
Naslov: Re: IGRA ANAGRAMA 2018/1 Sre 24 Jan 2018 - 23:26
Ali je potrebno naglasiti u pravilima da se ne smiju ponavljati riječi od tri slova naviše,kao i da se preporuča da autori u anagramima ne koriste riječi istog korijena s riječima zadane teme. Mislim da je to minimum koji bi trebalo napisati,i to bi učinilo pravila natjecanja puno jasnijima za eventualne nove učesnike. Čestitke Zdenku na pobjedi!