Ako vam se čini da je sve u redu, nešto ste sigurno propustili!
Kontrolor Admin
Broj poruka : 13674 Datum upisa : 19.06.2009 Godina : 69 Lokacija : Požarevac
Naslov: Re: DOMAĆA I EX YU MUZIKA Sre 5 Nov 2014 - 15:20
In memoriam
Danas, 5. novembra, navršava se 20 godina (!!) od smrti Milana Mladenovića, kultnog rok muzičara, čije je stvaralaštvo sa grupom "Ekatarina Velika" (EKV) obeležilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.
Milan je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, u šestoj godini se s porodicom odselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu je završio 11. gimnaziju u kojoj je krajem 1970-ih osnovao svoj prvi bend "Limunovo drvo".
Godinu dana kasnije formirao je bend "Šarlo Akrobata", zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom "Ivicom" Vdovićem, sa kojim je snimio pesme "Niko kao ja", "Ona se budi" i "Mali čovek", a zatim i album "Bistriji ili tuplji čovek biva kad..."
"Šarlo akrobata" nije opstao dugo i iz njega su se stvorila dva uticajna rok sastava – Mladenovićeva "Katarina II" i Kojina "Discplina kičme".
Tokom 1982. novom bendu se priključila klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar "Šarla akrobate" Ivica Vdović.
U toj postavi "Katarina II" 1984. godine je objavila istoimeni album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa je promenila ime u "Ekatarina Velika" i 1985. godine izdala takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.
Album iz 1986. godine, "S vetrom uz lice", na kojem se nalazi verovatno najslavnija Milanova pesma "Ti si sav moj bol", lansirala je grupu na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde je sa njime kao vođom ostala sve do 1994. godine, objavljujući seriju uspešnih albuma.
Grupa je ukupno izdala sedam studijskih albuma - "Katarina II" (1984), "Ekatarina Velika" (1985), "S' vetrom uz lice" (1986), "Ljubav" (1987), "Samo par godina za nas" (1989), "Dum dum" (1991), "Neko nas posmatra" (1993), kao i tri živa albuma.
Najpoznatije pesme EKV-a su "Oči boje meda", "Tattoo", "Modro i zeleno", "Budi sam na ulici", "Kao da je bilo nekad", "Ti si sav moj bol", "Novac u rukama", "Zemlja", "Pored mene", "Ljubav", "Krug" i "Par godina za nas".
Zajedno sa ostalim članovima benda, Milan se 1985. godine pojavio u filmu Gorana Markovića "Tajvanska kanasta", a sledeće godine i u filmu Darka Bajića "Crna Marija" gde igra glavnu ulogu i za koji je napisao deo muzike.
Krajem osamdesetih napisao je muziku za pozorišnu predstavu "Majka hrabrost", a 1992. godine s članovima grupa "Partibrejkers" i "Električni orgazam" formirao je sastav "Rimtutituki", čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu, i sa kojim je snimio singl "Slušaj 'vamo!".
Singl je objavio Radio B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.
U leto 1994. godine Milan je otputovao u Brazil, gde je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album "Angel's Breath".
U avgustu 1994. godine, posle nastupa "Ekatarine Velike" na Festivalu u Budvi, Milan je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.
Milan Mladenović je umro 5. novembra 1994. u Beogradu u 36-oj godini života. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću "Ekatarina Velika" je prestala da postoji.
U novembru 2006. godine pesma "Par godina za nas" je izglasana za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena u anketi slušalaca Radija B92.
2003. godine, impozantna ekipa muzičara sa prostora ex YU, snimila je album "Kao da je bilo nekad". Najpoznatije pesme Milana Mladenovića, kako iz vremena EKV-a tako i one iz perioda "Katarine II" i "Šarla Akrobate", izvode "Partibrejkersi", "Električni Orgazam", Dado Topić, "Darkwood Dub", "Block Out", Darko Rundek, Vlada Divljan, Tanja Jovićević, Miško Plavi i drugi.