Zbog velike prezauzetosti proteklih dana, nisam bio dovoljno prisutan na forumu, pa ni u ovoj konstruktivnoj raspravi, a sad vidim da se dosta diskutovalo na temu anagramiranja i (ne)pisanih pravila Igre anagrama, kao i sličnih takmičenja. O ovome je bilo dosta govora i u prošlosti, tako da se nadam da je sada razjašnjena svaka moguća dilema. Uvek se može desiti da neka neispravnost u anagramu promakne svima, pa i domaćinu kola, ili "gazdi", ali svako od učesnika može (i treba) da ukaže na eventualni propust ili previd.
Jedno od osnovnih pravila dobrog anagrama, pored povezanosti istog sa zadatom temom, odnosno rešenjem, je neponavljanje korena. A, u prošlosti ove naše zabave, imali smo nekoliko slučajeva da i potencijalni pobednički anagram bude "eliminisan", uglavnom zbog ponavljanja korena reči. To se najčešće dešava iz nehata, a najpre kada se anagramira već napravljeni anagram, pa se i zaboravi na zadatu temu.
Zorane, da bi ti bilo potpuno jasno evo ti još jedan primjer:
LEPOTU PAR UPIJA, AL' BOLJKA LUKAVO UBIJA.
Glagol boljeti, koji se pojavljuje u rješenju i imenica boljka, koja se nalazi u anagramu, imaju zajednički korijen, a to je imenica bol.
Zoran J
Broj poruka : 155 Datum upisa : 11.04.2013
Naslov: IGRA ANAGRAMA 2015/1 Pon 28 Sep 2015 - 22:10
Zdenko ::
Zoran J ::
Upola mi je jasno, a upola nije.
Zorane, da bi ti bilo potpuno jasno evo ti još jedan primjer:
LEPOTU PAR UPIJA, AL' BOLJKA LUKAVO UBIJA.
Glagol boljeti, koji se pojavljuje u rješenju i imenica boljka, koja se nalazi u anagramu, imaju zajednički korijen, a to je imenica bol.
Zdenko, i dalje mi je upola jasno, a upola nije. Ovo što si sad napisao mi je bilo prvih upola - jasno. A nije mi jasno i dalje ovo : Izbjegavanje ponavljanja istih riječi ili riječi s istim korijenom u postavci i rješenju. Ponekad se može tolerirati neko manje ponavljanje, ukoliko je autorska ideja važnija od tog tehničkog nedostatka. Koje je to manje ponavljanje ?
OVA UBRA JABUKU, POJELI PA LJUTO PLAKALI! zd VOLJELA BI U TOPLI BRAK, PA U POJU JAUKALA! zd JAKO BI VOLJELA, A UJUTRU BI POPU PLAKALA! zd TAJ LEPU VOLI, A BRLJAO, PA BI KUJU UPLAKAO. zor PA UPOLA BOLJU BAJKU, PRATI VELIKA OLUJA! lju I UPRAVO LEPU BAJKU, JA BI' LJUTO OPLAKALA! lju LEPOTU PAR UPIJA, AL' BOLJKA LUKAVO UBIJA. zor* LEPOTA UPRAVLJA U BAJKU, IL' POLAKO UBIJA! lju "KLAPA" UBAVO, PRIJATELJU, PAK, JAO, UBI LOLU. mes U POLJU KOPULIRAJU I "TVOJA" BEBA PLAKALA! zd OBOJE TU BAKLJU PALILI, A VARAJU, PA PUKLO. zor LUKAVI POLA-POLA UBIJAJU LJEPOTU BRAKA zd LEP PUPOLJAK U AVLIJU, JAL BARABI U KOTAO PUKLA BRUKA?! A OLAJAVAJU LI POPU OBITELJ? mes LUKA, KAJU, ALU, POVALI, OBLJUBI, PA OTPERJA ! zor* A, LUKA, JULKU POVALI, PA OBLJUBI, PA OTJERA. zor* UPOLA LIJEP, UBAV BRAK, A UPOLA JAKO LJUTI! zd O, UPOTREBLjAVALI JABUKU, PA JU OPLAKALI O, RAJO ! KLU JE BILA UBAVA, PAK POPILA LJUTU. zor JAO, RUTAV LOLA, ILI PAK PAPAK, JEBO U BULJU. mes TUPA, POLAKO OLABAVILA, A BEKRIJU PLJUJU UPOLA LEP BRAK, A UPOLA BIVAJU JAKO LJUTI! zd LEPOTU PAR UPIJA, AL' BOLJKA LUKAVO UBIJA. zd* PAR VOLI, LEPOTU UPIJA. BULA BAJKU OKALJA. zor ABA OBLA TELA UVIJA – KLUPKO U POLJU PRIJA
Čestitam igračima na produktivnosti u ovom kolu , a i diskusija je bila konstruktivna i korisna . Zbog velikog broja anagrama, prošaranih komentarima, nije isključeno da se potkrala neka greška u formiranju liste, pa molim sve igrače da provere svoje anagrame i odaberu 2 za konačnu listu, a takođe treba ukazati i na eventualno uočene propuste i greške u anagramima drugih autora. Zvezdicom su označeni oni radovi za koje je kroz komentare rečeno da imaju problem ponavljanja korena reči. .
1. OVA UBRA JABUKU, POJELI PA LJUTO PLAKALI! 2. TAJ LEPU VOLI, A BRLJAO, PA BI KUJU UPLAKAO. 3. I UPRAVO LEPU BAJKU, JA BI' LJUTO OPLAKALA! 4. LEPOTA UPRAVLJA U BAJKU, IL' POLAKO UBIJA! 5. "KLAPA" UBAVO, PRIJATELJU, PAK, JAO, UBI LOLU. 6. OBOJE TU BAKLJU PALILI, A VARAJU, PA PUKLO. 7. LEP PUPOLJAK U AVLIJU, JAL BARABI U KOTAO 8. PUKLA BRUKA?! A OLAJAVAJU LI POPU OBITELJ? 9. O, UPOTREBLjAVALI JABUKU, PA JU OPLAKALI 10. TUPA, POLAKO OLABAVILA, A BEKRIJU PLJUJU 11. UPOLA LEP BRAK, A UPOLA BIVAJU JAKO LJUTI! 12. ABA OBLA TELA UVIJA – KLUPKO U POLJU PRIJA .