Zadatke prvog kola rešavao je 31 takmičar, i na stranici
http://enigmatika.webs.com/optimizacije2011.htm postavljen je link ka tabeli sa svim pristiglim rešenjima. Uskoro će biti objavljena i tabela sa rezultatima - Rang lista 1. kola.
Evo komentara učesnika na zadatke 1. kola:Zoran Jordanov:Ma sve je super. Cestitke i Jovanu i Milovanu na ulozeni trud.
Zelim isto vakve dobre zadatke i u drugom delu. Sve najbolje....
Zafer Huseyin Ergan:Thanks for very nice puzzles and for your effort in establishing this event...
Zoran Tanasić:Sudoku je trebalo omoguciti parket razlicitih oblika ili bodoanje drugacije definisati i onda i bila prava optimizacija, ovako se lako nalazi najbolje resenje.
matematika je interesantna i bez pomocnog programa bi bilo veoma tesko naci najbolji rezultat.
Masau je interesantna ideja samo mislim da je trebala biti veca tabla i mozda razlika izmedju vrednosti cvetova veca, pa bi bilo teze kalkulisati
Recikliranje, odlicna ideja, dobar zadatak, treba vremena da se shvati bez pomocnog programa mislim da se ne bi mogao naci optimalni rezultat
Domino sah je ubistvo, lep zadatak, ali nekomforan za rad, nezgodan za obelezavanje, za postepeno podizanje rezultata. Posle izvesnog vremena morate krenuti ispocetka sa pocetnom pozicijom sto je kao da radite novi zadatak.
U svakom slucaju velike pohvale za pomocne programe, velika novost i olaksica u radu. Bez toga bi verovatno za vreme koje sam utrosio za 4 zadatka bilo dovoljno da budem pri kraju drugog. Za to svaka cast.
Urmas Raude:Nice puzzles.
Gulcin Sabanci:Thanks for nice puzzles.
Harmeet Singh:The RECYCLE, HOUSE in the field of FLOWERS, and CHESS were terrific.
Nikola Živanović:Svaka čast za prvo kolo. Mislim da smo nadmašili sve prethodne godine. Programi su pravi hit, mnogo su mi pomogli u traženju rešenja.
Krešimir Stracenski:Zahvaljujem sastavljačima zadataka i organizatoru natjecanja.
Prijedlog: Kod općih uputa je trebalo napisati da se rješenja smiju slati više puta i da se u obzir uzima zadnje poslano rješenje. Starim rješavačima online natjecanja je to normalno, ali za novajlije takva napomena ne bi škodila.
Čedomir Milanović:svaka cast autorima za organizaciju prvenstva! programi za unosenje resenja su fantasticna stvar (najvise zbog provere korektnosti resenja) i citavo takmicenje zbog toga deluje nekako ozbiljnije.
ukratko o zadacima prvog kola: cvetici i reciklaza su odlicni, ovom drugom je jedina mana sto se sastoji od dve nezavisne polovine (mozda je mogao da ima dva-tri moguca preveza izmedju ploca). matematika je skroz korektna i vec smo nekako navikli na nju kao uvodni zadatak. za sah nisam imao nikakvu pametnu taktiku, razbacao sam domine po stolu i sta je ispalo - ispalo je. odmah sam se predao i da je bilo pet od sedam, ne bih ga ni pogledao
. sudoku... bolje da ne pricam nista unapred. mozda se jako iznenadim kad vidim resenja, ali mi za sada deluje da cemo svi imati ista.
s nestrpljenjem iscekujuci drugo kolo, pozdrav!
Dejan Spasić:Hvala Vam puno na odlicnim zadacima
Pozdrav
Serhat Duran:thank you all for these great puzzles, all were very very enjoyable, especially 5th puzzle is wonderful.
Really really appreciate to all of you for making my week past with the puzzles all the time.
looking forward to second round impatiently
Regards,
Ravi Kumar Macherla:Thanks to the authors for wonderful optimization puzzles.
I have been participating from past 3 years and now this is my fourth time, I have to say that its really difficult to create such puzzles with excellent creativity and art. I love these kind of puzzles. In fact my first encounter of word "Optimization Puzzle" is from puzzle Serbia only, until then I never knew about these kind.
This years puzzles are too good, and thanks for the programs provided for score calculation, because this years puzzles have very tedious calculations.
Hope that the next set of puzzles will be even more interesting
Thanks and Regards,
Ravi
Gerhard Richter:
Hi Jovan, hi Milovan,
thank you for the really nice and interesting puzzles of round 1.
Rainer Biegler:Nice set of puzzles, thank you very much.
Branko Ćeranić:Jako mi je prijalo da posle dugo vremena rešavam neke optimizacije. Mnogo vam hvala na dobrim idejama, programima i prijatnim trenucima koje ste mi priuštili.
Tomoaki TokunagaThank you for your enjoyable puzzles!!
Danijel Milošević:Sve u svemu, bilo je zanimljivo. Nadam se da ce drugi krug biti ovako zanimljiv, ako ne i vise :-)Hvala za zadatke!Petar Parlić:2. Iako sam se bavio shahom, taj zadatak, mi, je najgori jer je iskomplicirano unoshenje podataka. Zato sam mu dao ocenu 2, mada je sigurno kvalitetniji, mozda i najkvalitetniji.
Zavisi kako ce ga drugi oceniti.
razmeshtao sam figure po tabli, pravio sam i domine, ali mi ni to nije pomoglo.
Zadatak je po meni najtezi, jer nema mogucnosti za laku izmenu, ili dopunu; odnosno poboljshanje rezultata. Sve je komplicirano. Unose se podatci od IX reda, a ne od I.
Mozda i NIJE KOMPLIKOVANO, ali se mora pronaci dobar sistem unoshenja. Mozda na pochetnu poziciju vrshiti izmene, kao shto sam ja radio, a ne postaviti neki raspored i unositi polozaj domina, shto bi bilo lakshe i celishodnije.
3. Programnije bash najbolje primenljiv, ili ja imam problema sa novo ugradjenom sedmicom, umesto viste i imao sam mnogo problema sa korishcenjem programa.
Jednom pokazani rezultat, uz neku izmenu pokaze novi rezultat ili uopshte ne pokaze rezultat, nego stazu do negde i uz proveru ili korekciju, ne daje nishta.
Otvaranjem NOVOG Exela i unoshenjem istih podataka, iskopiranih iz prethodnog, dobija se rezultat??!!
Jedno vreme sam razmishljao da uopshte ne shaljem rezultat, osim da probam PESHKE da ga izrachunam i to poshalje, pa se priznao ili ne. Onda sam otkrio da NOVI Exel vrshi posao!
4. Najmanje problema imao sam sa Sudoku, skoro nikakvuh. Osim sto sam dobijao male rezultate, dok nisam prihvatio, predlozenu sugestiju, DA NAPRAVIM SVOJ SUDOKU, a ne da koristim vec sastavljene sudoku, sa gotovim reshenjima.
5. I ovde sam imao problema, u prilazu reshavanja zadatka. Kasnije sam ustanovio da najduzi polozaj, koji se upotrebljava, treba da je poslednji. Bar se meni tako chini.
Opshte uzev zadaci cu interesantni i pruzaju mnogo mogucnosti, normalno kada je optimizacija u pitanju
.